Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD'nin Ortadoğu Projesi Suya Düştü
Büyük Ortadoğu Projesi ile İslam dünyasını kan deryasına çeviren ABD için işler tersine döndü. Türkiye’den sonra bölgenin bir diğer ülkesi Suudi Arabistan da Rusya ile yakınlaşmaya başladı. G20 zirvesinde iki ülke arasında petrol anlaşması yapıldı. Bu durum petrol politikasıyla Rusya ekonomisini batırma politikası izleyen ABD’nin açık bir yenilgisi olarak değerlendiriliyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-09-2016 10:13 - 466 Okunma
Ortadoğu'da dengeler hızla değişiyor. Güç merkezi ABD'den Rusya'ya kayıyor. Bu durum Çin'de yapılan G20 zirvesinde bir kez daha ortaya çıktı. Hem ev sahibi Çin'in hem de G20 üyelerinin ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yaklaşımları arasındaki fark yaşanan değişimi net bir şekilde ortaya koydu. Çin'in Obama'yı uçağının arka kapısından inmeye zorlaması ve yapılan açıklamalarda ABD'nin sert bir şekilde eleştirilere hedef olması dikkat çekerken Rusya lideri Putin ön plana çıktı. Suriye krizine müdahil olarak ABD'nin bölgedeki hesaplarını bozan Rusya, Türkiye yakınlaşmasıyla da önemli bir atak yaptı. ABD'nin bölgesel müttefikleri arasında yer alan Türkiye'yi Suriye konusunda kendi çizgisine çekmeye başlayan Rusya, ABD'nin bölgedeki bir diğer önemli müttefiki Suudi Arabistan'a da el attı. İki ülke arasında petrol anlaşması yapıldı. G20 zirvesi sırasında iki ülke liderlerinin görüşmesi sonrası, "üretimin sınırlanması dahil olmak üzere petrol piyasasında işbirliği anlaşması" imzaladığının duyurulması fiyatları yukarı taşıdı. Brent petrol fiyatı 47.7 dolara kadar yükseldi. Ajansların aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman arasındaki görüşmenin ardından iki ülkenin enerji bakanları tarafından G20 zirvesinin yapıldığı Çin’in Hanghou kentinde imzalandı. Putin, daha sonra yaptığı açıklamada petrolün şu andaki fiyatının adil olduğunu düşünmediğini söyledi. Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ise iki ülkenin stratejik enerji ortaklığı kurduğunu belirtti.
 
ABD maşalığı Suudilere de pahalıya mal oldu
 
ABD petrol fiyatlarını Rusya'ya karşı bir silah olarak kullanıyordu. ABD Rusya ekonomisini zora sokmak için dünyanın en önemli petrol üreticisi olan Suudi Arabistan'a petrol fiyatlarını düşürtüyordu. Yaklaşık 2 yıldır süren bu taktik Rusya'dan çok Suudileri vurdu. Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesi üzerine ABD, petrol fiyatlarını düşürmeye endeksli yeni bir senaryoyu devreye soktu. Washington yönetimi bu senaryoda Putin’in Rusya’sını hizaya getirmek için Suudi Arabistan’ı sopa olarak kullanmayı tercih etti. Böylece kendisi bir bedel ödemeyecekti, faturayı 1991 yılında Irak’ın işgalinde olduğu gibi Suudi Arabistan karşılayacaktı. Suudi yönetimi 1991 yılındaki işgalde ABD askerlerinin içtiği kolanın parasını bile karşılamıştı ve yaklaşık 164 milyar dolarlık bir faturayı ödemişti. Amerikan planı sonucunda 2014 yılının yaz başlarında 115 dolar civarında seyreden ham petrolün varil fiyatı 37.7 dolara kadar geriledi. Fiyattaki bu düşüş gelirlerinin yüzde 90’ını petrolden sağlayan Suudi Arabistan’ı vurdu. Suudi Arabistan, 2012 yılı petrol geliri 340 milyar doları bulmuştu. Petrol fiyatlarında sadece 2015 yılındaki fiyat düşüşünün bile Suudi Arabistan’a 73 milyar dolara mal olduğunu belirtiliyor. Yaşanan kriz üzerine Suudi Arabistan ilk kez benzine zam yapmak zorunda kaldı.
 
ABD’nin bir hezimeti daha 
 
 
Elindeki petrolü ABD çıkarları için bir silah olarak kullanan Suudi Arabistan bunun bedelini ağır ödeyince yeni arayışlar içerisine girdi. ABD dayatmalarıyla şekillendirdiği petrol politikasından geri adım sinyalleri veren Suudi Arabistan, Rusya ile anlaşma yoluna gitti. G-20 zirvesinde Rusya ile Suudiler arasında imzalanan petrol anlaşması ABD'nin bölgede aldığı yeni bir yenilgi olarak değerlendiriliyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-09-2016 10:13 - 466 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-09-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım