Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD'nin Mısır anketi ve yorumlar
Mısırlı seçmenlerin yüzde 79’u Sisi diyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-05-2014 09:18 - 1361 Okunma

Bu ayın sonlarında yapılacak Mısır cumhurbaşkanı seçimlerinde seçmenlerin yüzde 79’u oylarını eski savunma bakanı Abdel Fattah as-Sisi’ye vermeye hazırlanıyor.

Amerikan Çağdaş Ortadoğu İnceleme Demokratik Merkezince düzenlenen anketlemenin sonuçları bunu ifade ediyor.

As-Sisi’nin biricik rakibi, sosyalist-naserist Hamdin Sabbahi, oyların yüzde 11’ni toplayabilirdi. Seçmenlerin yüzde 10’u daha şimdilik karar vermedi.

Gözlemciler, yapılacak oylamanın sonuçlarına rağmen yapılan seçimlerin Mısır’ın yararına olacağını sanıyor. Mısır’da baskıdan çıkan “Al-Masri al-yaum” gazetesinin baş yazarı İhab Zilaki şunları söylüyor.

Şüphesiz, oylama Mısır durumunun istikrarlaşmasına yardım edecek. Periyodik olarak ortaya çıkan ataklar ve belirli ekonomik sorunlar yüzünden tam istikrarı şu anda kimse garantilemiyecek. Yeni cumhurbaşkanı, tüm bu şeyleri hesaba almalı ve bu durumdan doğacak olası olumsuz sonuçlara hazırlanmalıdır. Yine de, yeni liderin seçilmesi, istikrarın kurulması yolunda atılan büyük bir adım.

Sırası gelmişken kaydetmek gerek ki, ülkedeki siyasi durum, 30 haziran olaylarından (Mursi’nin iktidardan uzaklaştırıldığı) sonra kabul edilen “yol haritası”na uygun şekilde gelişiyor. Biz artık yeni Anayasa’ya göre yaşıyoruz. Yakında ülkede cumhurbaşkanı seçimleri yapılacak. Daha sonra düzenlenecek parlamento seçimleri kalıyor. Böylece Mısır istikrar yönünde hareket ediyor.

Rusyalı doğubilimci Vyaçeslav Matuzov ise şunları söylüyor: Yyapılacak seçimlerin Mısır’dan başka, tüm Ortadoğu bölgesinde bile durumun gelişmesinde dönemeç noktası oluşturabileceğini sanıyor.

Vaktiyle Mısır dünyanın en güçlü siyasi akımlarından biri Bağlantısızlar Hareketinin kurucusuydu. Sovyetler Birliği ve ABD arasında global cepheleşme koşullarında bu hareket, dünya politikasında istikrarlaştırıcı rol oynamıştı. Sömürge bağımlılığından kurtulan ülkeler asıl bu harekete göre yolunu tayin ediyordu.

Gamal Abdel Nasser’in ayrılmasından sonra Kahire’ye dayatılan tam Amerikan hakimiyetinden kurtulurken bugün Mısır, dünya siyaset merkezlerinden birine dönüşmek, tüm Ortadoğu bölgesinde durumun istikrarlaşmasına yardım eden bir ülke olmak için yine tarihi şansa sahip. Mısır ve işbirliği temellerini artık atmış olan bir sıra Basra Körfezi ülkesi, bugün Ortadoğuyu tehdit eden birçok olayı önlemek yeteneğinde olan bölgede güçlü finansal ve siyasi bir merkez kurabilecek halde.

Vyaçeslav Matuzov’un fikrine göre, olayların böyle şekilde gelişmesi Rusya’yı tatmin edecektir, çünkü Rusya Arap dünyasının istikrarlı ve kendi kendine yeterli olmasına ilgi gösteriyor. Bölgenin önde gelen ülkelerinden biri olarak Mısır ve gelecek cumhurbaşkanının bu yükü üstlenmeye hazırlık göstermeleri halinde, Moskova bu hatta etraflı yardımda bulunacak.
 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-05-2014 09:18 - 1361 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
21-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım