ABD Başkanı Barack Obama’nın “IŞİD’e karşı verilen mücadeleyi derinleştireceğiz” açıklamasının ve Türkiye-Suriye sınır hattında kritik gelişmelerin yaşanmasının hemen ardından dün Ankara son yılların en uzun Türk-Amerikan görüşmelerinden birisine ev sahipliği yaptı.
Hürriyet’te yer alan habere göre Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral John Allen başkanlığındaki ABD heyeti ile Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki Türk heyeti, IŞİD’le mücadele ve muhtemel Musul operasyonu için İncirlik Üssü’nün kullanılmasını içeren yaklaşık 8 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı’nda başlayan görüşme, akşam çalışma yemeğinde de devam etti. Kalabalık ABD heyetinde ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Christine Wormuth’un da yer alması dikkat çekti. ABD heyeti Genelkurmay Başkanlığı’na gitmedi ancak Dışişleri’ndeki görüşmelerde askerin de temsil edildiği ileri sürüldü.
İNCİRLİK GÖRÜŞMESİ
İddialara göre, Türk ve ABD heyetleri arasındaki görüşmede ele alınan en önemli konulardan biri, İncirlik Üssü oldu. Washington yönetimi, Suriye ve Irak’ta IŞİD’le mücadelede İncirlik Üssü’nün kullanılmasının önemini gündeme getirirken, Türk tarafı bunun için öncelikli şartları sıraladı. Bu şartlardan biri, hem silahlı insansız hava araçları (İHA), hem de savaş uçakları İncirlik’i kullanmaya başladıklarında yapılacak operasyonla ilgili önceden Türkiye’yi koordinat paylaşımı ile bilgilendirmek oldu. Bununla, İncirlik çıkışlı muhtemel hava operasyonlarında sivil halkın bulunduğu yerlere taarruz yapılmaması, böylece Türkiye’ye yoğun göçün önlenmesi hedefleniyor.
Bir diğer şart ise PKK’nın Suriye kolu PYD’nin sınırda “Kürt kuşağı” kurmasını önlenmek için Fırat’ın batısına yani Cerablus-Azez hattına giriş yapmasının önlenmesi. Ankara, bölgenin IŞİD veya PYD’nin eline geçmemesini istiyor.
Sıkı pazarlığın sürdüğü İncirlik’te halen üç adet silahsız İHA konuşlu durumda. ABD bu İHA’ları Türkiye’yi önceden bilgilendirerek bölgedeki hareketliliği tespit edebilmek için keşif amaçlı kullanabiliyor. Haziran ayında Washington yönetimi, bu İHA’ların ikisini silahlandırma talebini Ankara’ya iletmişti.
GÜVENLİ BÖLGE SİNYALİ YOK
Türkiye’nin ısrarla üzerinde durduğu Suriye sınırında güvenli ve uçuşa yasak bölge oluşturulması ile PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde demografik yapayı değiştirme ısrarından vazgeçmesi görüşmenin diğer başlıkları oldu.
ABD tarafının güvenli ve uçuşa yasak bölge konusunda Türkiye’yi dinlediği, ancak bu doğrultuda bir adım atma sinyali vermediği bildirildi.