Intercept isimli internet sitesinin eski CIA çalışanı Edward Snowden’in sağladığı belgeleri kaynak göstererek bugün geçtiği haberde, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) gizli istihbarat bilgilerinin paylaşımı için yaklaşık 20 kadar devlet kurumunun kullandığı Google benzeri bir arama motorunu geliştirerek faaliyete geçirdiği belirtildi.
Sitenin yayımladığı 2007 yılına ait gizli belgede, ‘‘ICREACH adı verilen arama motoru, Dünya ölçeğinde gerçekleştirilen istihbarat faaliyetleri kapsamında oldukça büyük miktardaki bilginin toplanması ve ihtiyaç halinde istihbarat kuruluşları arasında bu bilgilerin etkin bir şekilde paylaşımının gerçekleştirilebilmesi için geliştirilmiş olan ilk büyük arama motoru olma özelliğine haizdir’’ şeklindeki ifadelere yer veriliyor.
Haber sitesinin elde ettiği bilgilere göre ICREACH adlı özel arama motoru, pek çok yabancının kişisel iletişim bilgileri ve kayıtlarının yan sıra, Amerikan vatandaşlarına ait milyonlarca telefon görüşmesi kayıtlarını da içeriyor. ICREACH arama motoruna istihbarat bilgilerine ihtiyaç duyan Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi, Federal Soruşturma Bürosu FBI, Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA ve Savunma İstihbarat Ajansı DIA gibi 23 adet devlet kurumunda çalışan bin civarında analizci ve uzman erişebiliyor. İlgili arama motorunda saklanan bilgiler insanların o anki konum bilgilerinin, sosyal çevrelerinin ve ileride gerçekleştirebilecekleri olası eylemlere ilişkin önerilerin yanı sıra, siyasi ve dini görüşlerinin tespit edilmesi faaliyetlerinde dahi kullanılabiliyor.
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Intercept tarafından yayımlanan gizli belgelerinde, ICREACH arama motorunun tasarlanarak faaliyete geçirilmesinin ABD istihbarat tarihinin dönüm noktası olduğu da ifade ediliyor.
|