Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
‘ABD bundan sonra dünyaya şekil vermek bir kenara, bütünlüğünü korumakla uğraşacak’
Koronavirüs kriziyle birlikte işsizliğin rekor üstüne rekor kırdığı ABD’yi bekleyen tabloyu anlatan ekonomi uzmanı Şevket Apuhan “ABD bundan sonra dünyaya şekil vermek bir kenara, bütünlüğünü korumakla uğraşacak. Ülkenin üzerinde bulunduğu finansal balon patladı” diyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-04-2020 09:46 - 2686 Okunma
Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle ABD oldukça zor bir dönemden geçiyor. Ülke salgın sebebiyle işsizlikte rekor üstüne rekor kırıyor. 9 Nisan itibarıyla haftalık işsizlik yardımı başvuruları 6 milyonu geçti ve son üç hafta içinde işsiz kalan Amerikalıların sayısı toplam 16 milyon 800 bine ulaştı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ise “Bu yıl Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik daralmayı bekliyoruz” dedi. Söz konusu açıklama ve gelişmeler ışığında dünyayı bekleyen krizi ve bunun ABD’ye yansımalarını ekonomi uzmanı Şevket Apuhan Sputnik’e değerlendirdi.
 
‘ABD derinleşen kriz içerisinde’
 
ABD’nin salgının getirdiği krizle mücadelede sınıfta kaldığına işaret eden Apuhan “ABD, sınavın ciddiyetini çok geç anladı ve uzun süre salgını küçümsedi. Dolayısıyla evet sınıfta kaldı. Aynı zamanda sağlık sisteminin tamamen parası olanlar için işlemesi, nüfusunun büyük bir bölümünün sağlık hizmetlerinden faydalanamaması gibi faktörler koronavirüs salgınının yayılmasına sebep oldu. Bugün başta Trump olmak üzere yetkili ağızların yaptıkları açıklamalara baktığımızda ABD'nin gerçekten her geçen gün derinleşen bir krize sürüklendiğini görüyoruz” dedi.
 
Apuhan ABD’yi bekleyen tabloyu ise “Ülkeyi en sonunda yere düşüren ve gelecek süreçte belki de bölecek olan da bu süper güç algısı olacak. ABD elbette güçlü bir devlettir; ancak işte bu algı karşılarındaki her tehdidi küçümsemelerine yol açtı. Bir ülke dünyanın jandarması olmaya soyunabilir, dünyada en çok askeri harcama yapan ülke de olabilir ama sonuç itibariyle bu kriz bütün güçlü ülkeleri olduğu gibi ABD'yi de bir bez parçasına muhtaç etti. Valilerin açıklamalarına baktığımızda ülke de maske ve solunum cihazı sıkıntısı had safhada ve bu sorunu bir türlü çözemiyorlar. Yani ABD dünyaya nizam vermeye çalışırken, kendi nizamını içeride sağlayamamış bir ülkedir ve bugün bu ortaya çıktı. Bu kriz sonucu ABD içeride bir birlik/bütünlük kavgası vermeye başlarsa şaşırmamak gerekiyor. Yani dünyaya yön vermek şöyle dursun, bundan sonra karşımızdaki ABD toprak bütünlüğü için çaba sarfeden bir ülke haline gelebilir. Bu tip krizlerde çözüm süper güç olmakta değil; sosyal bir devlet ve millet olmakta yatar. Oysa ABD parası olmayan insanların en çok zorluk çektiği ülke olageldi. Bunun acısını da çekecekler” ifadelerini kullandı.
 
‘ABD’nin üzerinde yaşadığı finansal balon patladı’
 
Apuhan “İşsizlik başvurularının çok yüksek seviyelere çıktığı ortada. Bu dalga devam edecek ve ABD'de büyük bir işsizlik dalgası yükselecek. Ülkeyi finansal üs haline getiren küresel sermaye ise Trump'a "İnsanları değil; bizleri kurtar" diye baskı yapacak. Sonuç itibariyle ABD ekonomisi bir finansal balon üzerinde yaşıyordu ve bugün bu virüs kriziyle birlikte bu balon patladı ve hızla hava kaçırıyor. Bundan sonra kendi içine yönelmek zorunda kalmış, kendi sorunları içinde boğulmama savaşı veren bir ABD ile muhatap olacağız. Bu kavganın sonunda küreselcilerin yeni ABD iç savaşından galip çıkmamasını umut ediyorum” diye ekledi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-04-2020 09:46 - 2686 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım