Suriye krizinin çözümü için başlayan Cenevre sürecinin başından bu yana hem Batılı ülkeler hem de onların Ortadoğulu müttefikleri Esad’ın koltuğunu bırakmasını gerektiği konusunda hemfikirdi. Hatta bazı ülkeler bu tutumlarını halen devam ettiriyor. Son olarak Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Esad’ın görevden ayrılmasını Suriye halkına yardım edilmesi için bir önkoşul olarak açıkladı.
Bu konuya yönelik Rusya adına açıklama yapan isimlerden biri olan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bu “BM üyesi bir ülkenin (Suriye) meşru devlet başkanının görevden ayrılmasının, Suriye halkına yardım edilmesinin koşulu olarak göstermesi çok çelişkili bir tutum. Bu bir tür şantaj ve Paris'in hümanizm değerlerini tamamen yitirdiği izlenimini veriyor" ifadelerini kullandı.
‘BEYAZ SARAY, ORTADOĞU’DA GERÇEKÇİ POLİTİKALARA GEÇMEYE KARAR VERDİ’
RT’ye değerlendirmelerde bulunan Rusya Uluslararası İnsani ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Vladimir Bruter, ABD’nin tutumundaki bu sert değişimin, Beyaz Saray’ın Ortadoğu’da gerçekçi politikalara geçme kararına bağlı olduğunu belirtti.
ABD’nin Suriye krizi konusundaki tutumunun baştan beri yapıcı olmadığını ve birçok ölüm ve yıkıma neden olduğunu söyleyen Bruter, ABD’nin yeni yönetiminin Suriye konusunda seçim yapmak durumunda kaldığını ve görüldüğü kadarıyla seçimin gerçekçi politikadan yana yapıldığını belirtti.
Suriye krizinin çözümü için geniş formatlı görüşmelere hazır tarafların sayısının giderek arttığına dikkat çeken Bruter, “ABD, bunun olumlu bir gelişme olduğunu itiraf etti ve bu, görüşme platformunun açık olduğu anlamına gelir. Görüşmelerin başarılı olacağını umuyoruz, zira Suriye’deki savaşa bir son verilmeli” dedi.
Bruter, IŞİD’e karşı zafer kazanıldıktan sonra Suriye’de seçim yapılıncaya kadar ülkenin büyük bir kısmını kontrolünde tutan Esad’ın görevde kalması gerektiğine de dikkat çekti.
‘ABD, RUSYA DA DAHİL OLMAK ÜZERE KİLİT OYUNCULARLA ANLAŞMAK ZORUNDA’
Rusya-ABD ilişkileri uzmanı Viktor Oleviç ise Moskova’nın Şam hükümetine verdiği destek sayesinde ülkedeki durumun kökten değiştiğini ve bu nedenle Washington’un Esad’ın istifa etmesini istemesinin bir anlamı olmadığına dikkat çekti.
Oleviç, “Batılı ülkelerin Esad hükümetini devirmek için Suriye’de sarf ettikleri çabalar başarısız oldu ve şimdi ABD, Moskova da dahil olmak üzere diğer kilit oyuncularla anlaşmak durumunda olacak. Bu açıklamalar, bölgedeki durumun değiştiğinin ve ABD’nin bundan böyle ülke ve hükümetlerin kaderini tek başına belirlemek durumunda olmadığını anlamış olmasının bir göstergesi” diye konuştu.
Washington’un bu açıklamalarının altı yıldır devam eden çatışmalarda yüzbinlerce kişinin hayatını kaybetmesinden sonra yapılmış olması nedeniyle kaydeden belirten Oleviç, yine de bu açıklamaların Washington’un bundan sonraki dönemde daha yapıcı bir tutum izleyeceği konusunda umut verdiğini vurguladı.
Oleviç, “Çatışmalar bittikten sonra Suriye’nin nasıl görüneceği konusunda tarafların anlaşması, ülkedeki savaşın sona ermesinin anahtarı” ifadelerini kullandı.