Türk vatandaşları açısından adeta işkence halini alan vize uygulamasında önemli bir eşik aşıldı. Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), Türkiye’ye vize muafiyeti getirecek sürece yeşil ışık yaktı.
Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçilerinden oluşan komitenin aldığı karar, perşembe günü Lüksemburg’da yapılacak AB İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici İşleri Konseyi'nde (EPSCO), “A maddesi” olarak nitelendirilen yöntemle tartışılmaksızın onaylanacak. Gelinen aşama çok önemli olsa da bu vize uygulamasının bugünden yarına sona ereceği anlamına gelmiyor.
Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edebilmeleri ancak 2018 civarında mümkün olacak. Bu tarihin kağıt üstünde öne çekilme ihtimali bulunsa da mevcut teknik göstergeler pratikte bunun pek mümkün olamayacağına işaret ediyor.Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri biraraya gelecek, ardından da herşey yolunda giderse yeni vize muafiyeti perspektifinin bakanlar düzeyinde onaylanmasıyla süreç somutlaşacak.
Sürecin başından beri Türkiye, "yetkiye paraf, eylem planına imza ve uygulamaya uygulama'' şeklinde özetlenecek bir yaklaşım benimsiyor.
Geri kabul anlaşmasının parafının ardından ise Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne giren üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye'ye iadesi başlayacak.
Avrupa, 3 yıl boyunca ise anlaşmanın uygulanıp uygulanmadığını takip edecek, sonra vize muafiyetine geçilecek.
Yapılan hesaplar vize muafiyeti hedefinin bu süreçte devam edecek pazarlıklarla 4 ila 6 yıl içinde yakalanabileceğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla vizesiz geçişler için en erken tarihin 2017 olacağı ifade ediliyor.
Diplomatik kaynaklar ise Türkiye'nin vize kolaylığı müzakerelerine girmeden muafiyete şartlandığını, süreçte geri adım atılmasının düşünülmediğini belirtiyor