Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
600 Bin Arakanlı Müslüman Mülteci
Uluslararası yardım kuruluşu yetkilisi Dr. Joanne Liu, 600 binden fazla Arakanlının sığındığı Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesini ziyaret ederek vahşete tanık oldu. Dr. Liu, "Aileler, çamurun üstünde naylon örtülerin altında yaşıyor ve her an filler tarafından saldırıya uğrama tehlikesiyle karşı karşıyalar" dedi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-10-2017 10:26 - 586 Okunma
Çamur içinde yaşıyorlar
Geçtiğimiz iki ay içinde güvenlik arayışındaki yaklaşık 600 bin Arakanlı Müslüman mülteci Bangladeş'e sığındı. Bu büyük göç dalgası yakın zamanda sona erecek gibi görünmüyor. Sadece son 2 hafta içinde 40 bin kişi daha Myanmar'dan Bangladeş'e geldi ve bu rakamlar Arakan'da vahşetin sona ermeyeceğine işaret ediyor. 
 
Öte yandan Bangladeş'te mültecilerin yerleştiği alanlarda hayat şartları son derece kırılgan. Yeni gelenler, çamurdan ve naylon örtülerden yapılmış, bambularla bir arada tutturulan, ufak tepeler üstüne rastgele dağılmış derme-çatma barınaklara sığınmış durumda. Fil tehdidi altında yaşıyorlar Mülteci kampını ziyaret eden uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu bir uluslararası yardım teşkilatının başkanı Dr. Joanne Liu, durumu şöyle anlatıyor: "Son göç dalgasından önce de binlerce Arakanlının kaldığı Kutupalong yerleşim alanının ana kapısından girdiğinizde ilk başta bir düzen varmış gibi görünüyor.
 
Ama yerleşim alanının içine doğru ilerledikçe yol olmayan, ormanlık bir alana giriyorsunuz ve işte tam burada işler değişiyor: Neredeyse hiçbir imkân yok; hayat şartları hiçbir yerde olmadığı kadar zor. Aileler, çamurun üstünde, sel tehlikesine açık bir zeminde naylon örtülerin altında yaşıyor. Yanlarında hayatlarını idame ettirecek çok az eşyaları var ve her an filler tarafından saldırıya uğrama tehlikesiyle karşı karşıyalar. Temiz su, tuvalet, yiyecek gibi imkÂnlara ve sağlık hizmetlerine hiçbir şekilde erişemiyorlar. İnsanlar çok yakın zamanda bu bölgeye göç ettikleri için şu an için tek düşündükleri hayatta kalabilmek. Bunu herkesin beden dilinden açıkça okuyabiliyorsunuz.
 
Yarını düşünemeden yalnızca bugünü kurtarmaya çalışıyorlar ve hayatta kalmalarını sağlayacak en temel ihtiyaç maddelerini temin etmeye çalışıyorlar. Bölgedeki insani yardım çalışmaları ise halihazırda oldukça dağınık bir şekilde ilerliyor: Naylon örtü dağıtımı bir yerde yapılıyor; pirinç ve su dağıtımı başka yerde..." Bulaşıcı hastalıklar yaygın Dr. Joanne Liu, bu ölçekteki bir göç dalgasının ardından 2009'dan bu yana hizmet verdikleri kendi sağlık tesislerinde yatarak tedavi kapasitesini 50 yataktan 70 yatağa çıkardıklarını ve halihazırda günde 800 ila 1.000 hasta gördüklerini kaydederek, "Ekiplerimiz normalde sık karşılaşılmayan tıbbi vakaları tedavi etmeye çalışıyor.
 
Örneğin sulu ishal gibi basit bir rahatsızlıktan dolayı yetişkinler güçten düşebiliyor, hatta hayatını kaybedebiliyor. Sahada daha fazla yardım kuruluşunun çalışmalara katılması gerekiyor: Bölgede tuvalet ve su pompası temini, sağlık hizmeti ve gıda dağıtımı konusunda daha fazla kuruluşun harekete geçmesi lazım" dedi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-10-2017 10:26 - 586 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım