Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
2014 yılında doğa sürprizler hazırlıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-01-2014 16:22 - 1234 Okunma

 Buz yağmuru, aşırı sıcaklıklar, kasırgalar, sağanaklar ve seller. 2013 yılında adeta türlü türlü doğa afetler rekoru kırıldı. Bilim insanları Dünya’daki iklimin gittikçe daha çok değiştiğini kaydediyorlar. Yıldan yıla tehlikeli meteoroloji olaylarının sayısı arttıkça artıyor. 2014 yılında da doğa ve havadan yeni sürprizler beklenebilir. Gerçi, hangi olayların, nerede ve ne zaman meydana geleceğini uzmanlar şimdilik kesin olarak tahmin edemezler.

Geçtiğimiz Aralık ayının ortasında Orta Doğu bölgesi beyaza büründü. Son yüzyıl içinde ilk kez Mısır’daki piramitleri kar kapladı. Kasım’da Filipinler’i vuran Haiyan tayfunu ülke için gerçek dehşet olmuştur. Ekim sonunda şiddetli fırtına Kuzey Avrupa’da yaşamı felce uğratmıştı. Rusya’nın Uzak Doğu bölgesinde Temmuz ayında başlamış sağanaklar yüzünden Amur Nehrinden taşan su bölge şehirlerinde su baskınlarına neden olmuştu. Nehirdeki su seviyesi sadece Ekim’de normale dönmüştü. Japonya’da Mayıs’tan Temmuz’a kadar süren aşırı sıcaklık nedeniyle 85 kişi hayatını kaybetmişti. Geçen baharda ABD zor günleri geçirmişti. Sadece Mayıs ayında ülke genelinde yaklaşık 80 şiddetli kasırga meydana gelmişti. Rüzgar ev çatılarının bölümlerini koparıyor, park edilmiş arabaları uçuruyordu.

Hava uzmanlarının tahminlerine göre böyle doğa afetleri daha sık yaşanacak. Dahası, sözlerine göre bu doğa anomallerine alışmamız lazım.

Bilim insanları hava tahminini yaparken modern matematiksel modellerinden faydalanırlar. Ama buna rağmen hava uzmanları em gelişmiş ve modern yöntemler ve araçların bile 10 günlükten fazla kesin tahminleri yapmalarına yardım edemediğini belirtiyorlar. Hava durumu incelemekle uğraşan “Fobos” örgütü çalışanı Yevgeiy Tişkovets konu ile ilgili şunu söyledi: ‘Tehlikeli ve çok tehlikeli doğa afetleri tahminlerine gelince bugün itibariyle uzun vadeli tahminlerle bu yapılamaz. En fazla 5-7 günlük tahminlerden faydalanabiliriz. Sadece bu süre içinde hava olay tahmininde bulunabiliriz’.

Rusya Hidrometeoroloji Merkezi Müdürü Roman Vilfand’ın sözlerine göre dünyanın tüm meteorolojik merkezleri şu an on günlük hava tahminlerinin doğruluğu üzerinde çalışmaktadır. Ama uzun vadeli kesin tahminlerin şimdilik söz konusu olmadığını kaydeden uzman şunu söyledi: ‘Doğa insana iki haftadan daha fazla bir süre için onun özelliğini tahmin etme fırsatını vermez. Bilgiler ne kadar genişletilirse genişletilsin, teknolojiler geliştirilirse geliştirilsin, elimizde ne kadar modern araçlar olursa olsun sadece iki hafta belki de en fazla üç hafta için hava tahmininin detayları üzerinde çalışabiliriz. Daha uzun bir süre için sadece aşağı yukarı tahminlerde bulunabiliriz’.

Rusya radyosuna  konuşan uzmanlar 2014 yılında doğanın mutlaka sürprizler yapacağı ve bizi yeni iklim rekorları ve benzeri görülmemiş hava olaylarıyla şaşırtacağı tahmininde birleşiyorlar.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-01-2014 16:22 - 1234 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım