ABD- Johns Hopkins Üniversitesi uygulamalı uluslararası ekonomi ve para politikaları profesörü Steve Hanke Amerika'n Radyosuna verdiği demeçte Türkiye'nin büyüme trendinin sonuna geldiğini ve dış politikada hem tutarsız hem de agresifleştiğini söylüyor.
Hanke: Türk ekonomisinin kriz döneminde çok başarılı bir performans sergilediğini söyleyen Johns Hopkins Üniversitesi profesörü Steve Hanke kısa vadede bu performansın devam edeceğini düşünmüyor: “Büyümenin sürdürülebilir olduğuna inanmıyorum. Türkiye ciddi bir büyüme süreci yaşadı ama bu sürecin sonuna geldiğini düşünüyorum.
Asya ülkeleri büyümeye devam etse de onlar da yavaşlayacaktır. Bugün dünyanın ekonomik motor gücü olan Çin yavaşlarsa bence tüm dünya yavaşlayacaktır, Türkiye’nin de bunun dışında kalması beklenemez.”
Amerika ve Avrupa’daki olumsuz ekonomik koşullar Türkiye’ye akan sıcak parayı arttırmış, Türkiye de hızla büyüyen ekonomisiyle birlikte artan cari açıklarına bu fonlarla rahatlama sağlayabilmişti. “Sıcak para konusu biraz riskli. Amerika ve Avrupa merkez bankalarının faiz politikaları yüzünden, yatırımcılar en yüksek getirinin peşindeler. Bu yüzden de Türkiye gibi ülkelere gidiyorlar. Ama eğer Amerika ve Avrupa’da işler çok kötüye giderse bu durumda sıcak para da Türkiye gibi ülkeleri terk eder. Bu da Türkiye’de faizlerin artmasına, borsanın değer kaybetmesine neden olabilir.”
Steve Hanke, Ortadoğu ve özellikle de Suriye’deki gelişmelerin Türkiye üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğine işaret ediyor. ”Bence bunun “tkisi gerçekten olumsuz olacak. Bu elbette biraz jeopolitik dış politikaya girecek ama, bence Türkiye, Suriye konusunda arı kovanına çomak sokuyor. Bunu yaparsanız, arıların sizi sokma tehlikesi ortaya çıkar. Türkiye’nin dış politikası son dönemde hem agresif hem de tutarsız.”