İran İslam İnkilabının 35. Yıl dönümü münasebetiyle İran İstanbul Başkonsolosluğu ve TBMM Milli Saraylar'ın ortaklaşa düzenledikleri İran Minyatür ve El Sanatları Sergisini İstanbul Beşiktaş Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde ziyarete açıldı.
Çok sayıda kişinin takıldığı sergide, İran’a ait bir çok sanat eseri sergilendi. Adeta görücüye çıkan sanat eserleri, bu soğuk mevsimde sıcak bir ilgi ile karşılandı. Özellikle Türklerin ziyaret ettiği sergide, hem İran kültürünün hem de Türk kültürünün ortak özelliklerini de yansıtan eserler de vardır. 4 Şubatta başlayan İran Minyatür ve El Sanatları Sergisi, 12 Şubat tarihine kadar ziyarete açık olacaktır.
İran'ın köklü tarihi ve geleneğiyle birçok sanat ekolüne can verdiği ve ilham kaynağı olduğu yadsınamaz bir gerçek. Özellikle minyatür tarzı resim sanatında Selçukluların İran ekolünden etkilendiği biliniyor. Bilindiği üzere minyatür, musavvirler tarafından ince ince işlenmiş ve sayfa süslemesi olarak da kullanılan küçük resimlerdir. Minyatür kelimesi Latince "Minium" kelimesinden türemiştir. Minium, boyaya kırmızı bir renk verev kurşun oksittir aslında ve Orta Çağ Avrupa'sında kullanıldığı bilinir.
Minyatür sanatçısı Gülçin Anmaç, İran ve Türk minyatür sanatına dair şunları söyledi:
"Geçmiş yüzyıllarda ülke sınırlarını ve yönetimlerini günümüz gibi düşünmemek gerekir. Yüzyıllar boyunca, sürekli kültür ve nüfus hareketi ve sınır değişiklikleri yaşanmıştır. Ülkemizde bir dönem tarih içerisinde yaşanmış olan gelenekli sanatlarımız ile oluşmuş kopukluk günümüzde hızla kapanmakta ve bu sanatların eğitimine ulaşabilme kolaylığı sayesinde icracıların sayısı giderek artmaktadır. İran minyatür sanatı geleneğinde ve eğitiminde böyle bir kopukluk yaşanmamıştır. İran minyatürü bizim minyatürümüzde kullanılan belgeleme geleneğinden farklı olarak, minyatürlerde şiir, efsane ve hikâyeleri çok sık kullanmıştır. Eserler daha girift, yoğun işçilikli, ayrıntılı ve tezhip ile çevrilidir. Perspektif, gerçekçi gözüken figürler ve gölgeleme rahatlıkla kullanılır” dedi.