Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kene Kabusu 33 İli Tehdit Ediyor
Bakan Mehmet Mehdi Eker, 33 il için risk altında
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-05-2012 15:18 - 1591 Okunma

TARIM ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kenenin 33 il için risk oluşturduğunu açıklarken, ``Kene bir eğitim meselesidir'' dedi. Tüm orman ve meraları havadan ilaçlamanın imkansızlığını dile getiren Eker, vatandaşların açık renk kıyafet giyerek, üstüne başına dikkat ederek keneye karşı önlem alabileceğini söyledi. Eker, bu hastalığa karşı aşı çalışmaları yapıldığını da açıkladı.

Balıkesir Sanayi Odası'nın düzenlediği `Et, süt ve yem sektöründeki sorunlar, beklentiler' konulu panele katılmak için Balıkesir'e gelen bakan Eker, önce Vali Selahattin Hatipoğlu'nu ziyaret etti. Valinin verdiği brifingin ardından açıklamalarda bulunan Eker, Türkiye'de bir çok can alan kene ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Tarım bakanlığı ile birlikte, sağlık, çevre ve orman bakanlığının bu konuda koordinasyon içinde çalışmalar yaptığını belirten Eker, şunları söyledi:

``Bu bir eğitim meselesidir. Kene kan emen bir parazit ve daha çok kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımız için tehdit oluşturuyor. Bu yüzden vatandaşların eğitimli olması ve korunması gerekiyor. Kene dünyanın her yerinde ve tüm doğada olduğu gibi Türkiye'de de var. Keneye karşı tüm ormanları, meraları ilaçlama imkanı yok. Ancak barınaklarda, ahırlarda ilaçlama mutlaka yapılmalı. En önemlisi vatandaşlarımızın basit yöntemlerle keneden korunmasıdır. Vatandaşlarımızın kenelerin bulunduğu riskli ve tehlikeli alanlarda üstüne başına dikkat etmesi, açık renk, uygun elbise giymesi gerekiyor. Alınması gereken önlemler broşür ve başka yöntemlerle anlatılıyor. Bir yandan aşı çalışmaları yapılıyor. Çünkü aşısı yok, bir yandan da korunma yöntemleri ile ilgili eğitim çalışmaları sürüyor. Bu konuda basına da büyük görev düşüyor. Basın vatandaşı eğitecek, kene ile mücadeleye katkıda bulunacak yayınlar yapmalı.'' dedi

  Öte yandan ,Kelkit Havzası'nda başlayan ve yurt genelinden örneklerin de değerlendirildiği TÜBİTAK destekli araştırma çalışmasında, Türkiye'de yaşayan 46 kene türünün yaşadığı belirlendi.

 Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhlis Özkan, Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Şaban Tekin ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bursalı'nın, Kelkit Havzası'nda yer alan Tokat, Çorum, Yozgat ve Sivas illerinde, sert kene faunasının (türlerinin) ortaya çıkarılması, kene türlerinin sistematiğinin oluşturulması, bu kenelerle taşınan KKKA virüsü ve diğer kene kökenli virüslerin teşhisinin ve genetik karakterizasyonunun yapılması amacıyla TÜBİTAK desteğiyle 2006 yılında başlattığı araştırma çalışması tamamlandı.

 38 TÜR HASTALIK TAŞIYOR

 Yurt genelinden örneklerin de değerlendirildiği çalışmada, Türkiye'de 46 kene türü tespit edildi. Bunlardan 38'inin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı'nı bulaştırabildiği bildirildi. Farklı türdeki kenelerin fotoğrafları çekildi.

 GOPÜ Kene ve Kene Hastalıkları Araştırma Grubu üyesi Prof. Dr. Şaban Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belirlenen 46 kene türünden 38'inin sert (Ixoodid), 8'inin yumuşak (Argasid) gruptan olduğunu belirterek, ''Bu sert kene türlerinin bir çoğu KKKA hastalığını buluşturabilecek türler. Bunlara sadece KKKA olarak bakmamak gerekir. Başka haslıklar da yapabilirler. Her kene hastalık bulaştırabilen bir ajan olabilir. Eğer ısırırsa ve virüs taşıyorsa... Yeni çalışmalarımız da bunu gösteriyor'' diye konuştu.

 İLAÇLA KORUMA ÇÖZÜM DEĞİL

 Keneyle mücadelede kişisel bilincin oluşmasının önemli olduğunu vurgulayan Tekin, ''İlaçla koruma çözüm değil. Doğayı ilaçlamak çözüm değil. Her her yeri ilaçlamak, yararlı böceklerin de ölümüne neden olabiliyor. Kırsal kesimdeki kişilerin bilinçlenmesi lazım. Kene ısırır ısırmaz, en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak keneyi aldırtacaklar'' dedi.

 Keneyi sağlık kuruluşlarında çıkartanların hastalığa yakalanma oranının çok düşük olduğunu dile getiren Tekin, ''Hastalığa yakalanıp karantina altına alınanların yüzde 99'unun keneyi kendileri çıkaranlar olduğunu belirledik. Eğer kişi kendi keneyi çıkarırsa keneyle birlikte en yakın sürede sağlık kuruluşuna başvursun. Her kene potansiyel bir mikrop bulaştırıcısıdır. İnsana ve hayvana bulaştırabilir. En kısa sürede kenenin vücuttan çıkarılması lazım'' ifadelerini kullandı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-05-2012 15:18 - 1591 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım