Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Sidney Morning Gerald gazetesine verdiği demeçte IŞİD ile mücadele için ABD’nin himayesinde oluşturulan uluslararası koalisyonun bu terör örgütünü tamamen ortadan kaldıracak güce sahip olmadığı görüşünü dile getirdi.Diplomatın sözlerine göre ‘koalisyonun asıl amacı, IŞİD’in Suriye ve Irak sınırlarının dışına yayılmasını önlemektir’.
Geçen hafta sonu Galler’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington’un IŞİD ile mücadele için 10 ülkeden ibaret olan koalisyon oluşturduğunu açıklamıştı.
Uzmanların çoğu, koalisyonun resmen ilan edilen ve gerçek amacının büyük bir ihtimalle farklı olduğu görüşünde birleşiyor. Irak’lı siyaset uzmanı Ahmed As Şarifi konuyla ilgili şunu söyledi:‘Şu an söz konusu başta doğalgaz olmak üzere enerji kaynakları ve onu ulaştırma yolları üzerindeki kontrol için yapılan bir savaştır. Bu, Suriye’deki çatışmalar ve IŞİD’in ortaya çıkmasının ana nedeni sayılıyor. ABD’nin başkanlığındaki koalisyonun oluşturulması ise bunun arkasında çok ülkenin çıkarlarının bulunduğuna işaret ediyor. Bu koalisyonun faaliyetleri bu çıkarlara önem verileceği güvencesini verecek. Tabii ki işin siyasi boyutunu da unutmamalıdır. Çünkü ABD ve müttefikleri, ekonomi, petrol ve gaz pazarını kontrol altında tutarak her hangi bir ülkenin yönetimine politikalarını dayatabilir’.
Koalisyon ne kadar ileri gitmeye hazır?
Rus doğu bilimci Viyaçeslav Matuzov şu değerlendirmelerde bulunuyor:‘Bütün bu girişimler Irak’ın yeni işgaline yol açıyor. Dahası, bu işgal muhtemelen bazı Suriye bölgelerini de kapsayacak. Çünkü IŞİD Suriye’nin kuzeydoğusunda da faaliyette bulunuyor. Hem de ABD’nin Şam yetkililerinden askeri operasyon için izin isteyeceği hiç sanmam. Amerikan resmi yetkililerinin Suriye muhalefetine, özellikle Özgür Suriye Ordusu’na yardım etmeye hazır oldukları açıklamalarını her gün duyuyoruz. Ama bu yapının Suriye topraklarında teröristlerin faaliyetlerinin örtbas edilmesi için kurulmuş olduğunu çoktandır biliyoruz. Böylece sözde muhalefete gönderilen yardım özde IŞİD’in eline geçiyor. Başka deyişle ABD çifte oyun oynuyor. Bu oyunun amacı terörizmle mücadeleyi bahane olarak göstererek Irak ve Suriye’yi işgal etmektir’.
Uzmanın sözlerine göre Amerikalılar IŞİD ile mücadele niyetlerinin samimiyetini Suriye ve Irak’ın merkezi yönetimine silah ve insani yardım göndermekle gösterebilirdi. Ama Washington hala Beşar Esad’ı devirme gerektiğinde ısrar ediyor. Bağdat’a gelince ABD hükümet ordusunun IŞİD ile mücadelesine yardım edebilecek silah teslimatlarına engel oluyor. Böylece örgütün tamamen yok edilmesi imkansızdır. Sırf ABD tarafından oluşturulan koalisyon bunu yapmak niyetinde değildir.