Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Zilkade ayının önemi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-08-2014 09:11 - 6232 Okunma

Zilkade ayının ilk gününden zilhicce ayının “onuna” kadarki 40 günlük dilimde kendisini ıslah edip, tövbe etmek isteyenlerin ve Allah’a ulaşmak, O’nun sıratı müstakim yolunda hareket etmek isteyenler için bir bağışlanma ve yakarış dilimidir. Bu kırk günlük süre içinde her kim bu ayın ilk gününde tövbe eder, bağışlanma dilerse… ve bu ayın ilk Pazar günü yerine getirilmesi gereken o ibadeti yerine getirirse ve bu şekilde günahlardan sakınıp, farzlarını yerine getirirse insana çok şeyler verilir. (Tabi eğer amel edilirse) Burada verilecek şeylerden bir tanesi insanın kalp gözünün açılması, hikmet çeşmelerinin kalbinden diline akmasıdır. İşte bu ayda yapılması gereken en önemli ameller:

Zilkade ayı, İslam düşmanlarıyla bile savaşmanın haram olduğu haram aylardan ilkidir. Meğer Müslümanlar savaşa zorlanırsa  o başka. Haram ayların diğerleri şunlardan ibarettir: Zilhicce, Muharrem ve Recep ayı. Bu ayda Allah’ın evinin ziyaretçileri dünyanın her yerinden oraya doğru hareket etmektedirler. Bir grup Medine şehrine giderek Allah Resulünün kabrini ziyaret etmekte, hidayet imamlarının kabirlerini ziyaret etmekte ve köşe bucakta kalmış olan İslami eserleri görmektedir. Böylelikle bu ruhani lezzette boğulurlar. (her ne kadar cahil ve akılsız kişiler bu değerli eserlerin bir çoğunu yok ettiyseler de)

Bir başka grup, Mekke yoluna düşerek “temettü Umresini” yerine getirmekte ve büyük siyasi ibadet olan hac amellerinin vaktinin gelmesini beklemeye başlarlar. Kabe’yi tavaf ederek, ihtişamlı cemaat namazlarına katılarak, can ve ruhlarını yenilemektedirler.

Büyük arif “Seyyid İbn Tavus” bu ayın fazileti hakkında şunları söylemiştir: “Zilkade Ayı, zorluk ve sıkıntı halinde dua etmek ve zulümden kurtulmak için dua etmek için çok güzel bir aydır.” Aynı şekilde şöyle demektedir: “Bu ay, duaların kabul olma ayı olarak adlandırılmıştır. Dolayısıyla vakitlerini ganimet olarak bilmeli ve onda hacet oruçları tutulmalıdır.”

Zilkade Ayı’nın Amelleri

Bu ayın ilk Pazar günü kılınması gereken tövbe namazı.

Bu konuda Resulü Ekrem’den (s.a.a) hadisler nakledilmiştir. Bu namazın fazileti hakkında hadislerde şöyle nakledilmiştir: “Her kim bu namazı kılarsa tövbesi kabul olur, günahları bağışlanır, namaz kılanın kendisine ve ailesine bereket sebebi olur, Kıyamet günü ondan maddi ve manevi alacaklı olanlar, hakkı olanlar ondan razı olurlar, imanlı olarak dünyadan göçer, kabri onun için geniş ve nurani olur, anne ve babası ondan razı olur, onlarda Allah’ın mağfiretine şamil olurlar, soyundan gelenler bağışlanır, rızkı artar, ölüm meleği canını aldığı sırada ona hoşgörülü davranarak canını rahat alır.

Zilkade Ayında Kılınması Gereken Tövbe Namazı

Zilkade Ayının ilk Pazar günü kılınması gereken tövbe namazı şu şekildedir:

Allah Resulü (s.a.a) namazın şu şekilde kılınmasını bizzat kendisi buyurmuştur: “Pazar günü önce gusül almalı (guslün niyetini tövbe guslü olarak almalı) sonra abdest almalıdır. Sonra sabah namazı gibi iki şer iki şer olmak üzere dört rekatlık namaz kılmalıdır. (Namazın niyeti için tövbe namazı kılıyorum gurbeten ilallah denilmesi gerekir.) Namazın birinci ve ikinci rekatlarında bir defa Fatiha suresini okumalı sonra üç defa “ihlas” suresini, bir defa “felek” ve “nas” surelerini peş peşe okumalıdır. Birincisi bittikten sonra ikinci iki rekatlık namazı da aynı şekilde kılıp bitirdikten sonra 70 kere “esteğfirullahi rabbi ve etubu ileyh” diyerek istiğfar etmeli. Sonra şu zikri demelidir:

“لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلىِّ الْعَظيمِ”

“la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim”

Sonra şu duayı okumalıdır:

“يا عَزيزُ يا غَفّارُ، اِغْفِرْ لى ذُ نُوبى، وَذُ نُوبَ جَميـعِ الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ، فَاِنَّهُ لا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ”

“Ya azizu ya ğafur, iğfirli zunubi, ve zunube cemiel muminine vel muminat, fe innehu la yeğfiruz zunube ille ente”

“Ey kudretli, ey bağışlayan! benim ve tüm mümin erkek ve kadınların günahlarını bağışla. Hiç şüphesiz senden başka günahları bağışlayan yoktur.”  

Allah Resulüne (s.a.a) ya Resülallah! Eğer bu ameli başka günler yaparsak aynı sevabı alır mıyız? Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurdu: “Aynı sevap ve özelliğe sahiptir.” Sonra şöyle buyurdu: “Bunları miraç gecesinde Cebrail bana öğretti.”

Bu Ayda Tutulacak Üç Günlük Oruç

Allah Resulü (s.a.a) haram aylarda oruç tutma hakkında şöyle buyurmuştur: “Her kim haram aylarda Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutarsa Allah o kişiye bir yıllık oruç sevabı yazar. Başka bir hadiste ise şöyle buyurmuştur: “O kişiye günlerini oruç tutarak, gecelerini de ibadetle geçiren 900 yıllık ibadet sevabı verilir.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-08-2014 09:11 - 6232 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım