Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Yurt dışında oy verme işlemi başladı
Yurt dışında yaşayan 2 milyon 800 binin üzerinde Türk seçmen, milletvekili genel seçimi için 8 Mayıs’ta oy kullanmaya başladı. İlk oy ise Avustralya’da kullanıldı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-05-2015 08:23 - 639 Okunma
Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK), 7 Haziran’da yapılacak milletvekili genel seçimi için 54 ülkedeki 112 temsilcilikte sandık kuruldu. YSK’nın aldığı karar uyarınca yurt dışında oy verme işlemi 8 Mayıs’ta başladı, 31 Mayıs’ta sona erecek.
 
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı seçiminin aksine bu seçimde yaşadıkları ülke için belirlenen tarihlerde randevu almadan oy kullanabiliyor. Türk nüfusu 500’ün altında olan yerlerde ise sandık kurulmadı. Bu nedenle yurt dışındaki 2 milyon 866 bin 940 kayıtlı seçmenden 2 milyon 848 bin 652’si oy kullanabiliyor. 89 temsilcilikte kayıtlı 18.288 kişi bulundukları ülkelerde oy kullanamayacak.
 
İLK OY AVUSTRALYA’DA KULLANILDI
 
Genel seçimler için yapılan oy verme işlemleri, Kanbera Büyükelçiliği, Melburn ve Sidney başkonsolosluklarına konulan sandıklarda başladı.
 
İlk oyu Melbourne Başkonsolosluğu’nda kurulan 1 numaralı sandıkta Melahat Özkan kullandı. Sabah erken saatlerde konsolosluğa gelen Melahat Özkan, çok mutlu olduğunu belirterek, “Memleketimize, devletimize hayırlı, uğurlu olsun inşallah seçimler. İlk defa Avustralya’da oy kullanıyoruz, heyecanlıyım” dedi.
 
Özkan, “Her vatandaş gibi her şeyin en güzelini vatanımız, milletimiz için istiyoruz. İnşallah bundan sonra da en güzel günler vatanımızın olur” dedi.
 
Yurt dışındaki seçmenin oy kullanacağı ülkelerden Almanya’da 13, ABD’de 7, Fransa’da 6, Rusya, Çin ve Yunanistan’da 4, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, İsviçre, İran, Kazakistan’da 3 temsilcilikte oy verilebilecek.
 
Yurt dışındaki ülkelerde oy kullanma süreleri ise şöyle:
 
“Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre ve KKTC’de 8-31 Mayıs’ta 24 gün, ABD’de 16-31 Mayıs’ta 16 gün, Norveç’te 22-31 Mayıs’ta 10 gün, Romanya’da 28-31 Mayıs’ta 4 gün, Bulgaristan, Hollanda, İtalya, Kanada, Suudi Arabistan ve Türkmenistan’da 29-31 Mayıs’ta 3 gün, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Cezayir, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya, Yunanistan’da 30-31 Mayıs’ta 2 gün; Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Çin, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, İsveç, Japonya, Katar, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tayland, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yeni Zelanda’da 31 Mayıs’ta 1 gün.”
 
GÜMRÜK KAPILARINDA OY KULLANILACAK
 
Yurt dışındaki seçmenler 8 Mayıs -7 Haziran arasında 33 gümrük kapısında da oy verebilecek.
 
Seçim için Sarp, Kapıkule, Pazarkule, İpsala, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük kapılarında, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya Askeri Havaalanı, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapılarında ve Kuşadası, Ayvalık, Çeşme, Derince, Mersin, Taşucu, Marmaris, Bodrum, Samsun liman gümrük kapılarında sandık kuruldu.
 
GÜNEY AFRİKA’YA DA SANDIK KURULDU
 
Yurt dışında en fazla Türk seçmen Almanya’da yaşarken, en az seçmen Tayland’da bulunuyor. Buna göre, Almanya’da 1 milyon 404 bin 987 kişi, Tayland’da ise sadece 620 kişi sandık başına gidecek. İran’da Urumiye Başkonsolosluğu’nda ise sadece 36 seçmen oy verecek.
 
ABD’de 90.747, Fransa’da 311.796, Birleşik Krallık’ta 84.559, Çin’de 1.852, Suudi Arabistan’da 28.202, Yunanistan’da 10.487, İtalya’da 13.591, İran’da 1044 Türk bulundukları ülkede oy kullanacak.
 
Ayrıca seçim için Manama (Bahreyn), Guangzhou (Çin), Pretorya (Güney Afrika), Deventer (Hollanda), Novorossiysk (Rusya), Muskat (Umman) gibi noktalarda da sandık kuruldu.
 
OYLAR TÜRKİYE’DE SAYILACAK
 
Yurt dışındaki sandık kurulları kaç kişinin oy kullandığını belirleyecek ve oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürledikten sonra saklama kuruluna teslim edecek.
 
Güvenli odalarda saklanan oylar, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından belirli bölgelerde toplanarak, uçaklarla Türkiye’ye transfer edilecek.
 
Oylar, Türkiye’den giden ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu ayrı bir heyet tarafından alınacak.
 
Yurt dışında kullanılan oylar, 7 Haziran’da Türkiye’ye ulaşmış olacak ve Türkiye’de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurt dışından gelen oylar yurtiçindeki oylarla birlikte açılıp sayılacak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-05-2015 08:23 - 639 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
13-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım