Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Yunan tevhid düşüncesi'nin kaynağı
Aristo, Eflatun ve Sokrat'lar kimin yolundaydı?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-04-2014 13:42 - 1394 Okunma

 Mukaddek Kum ilim havzasının büyük şahsiyetlerinden  Ayetullah Cevad Amuli'den dikkat çekici yorumlar geldi.

Amuli Saffat suresinin 92 - 101 ayetlerini tefsir ederken şu tesbitlerde bulunuyor:

Saffat suresinde dinin temel inanç prensipleri akli delillerle ispat edilmiştir. Bunu güçlendirmek açısından da peygamberler ve onların ümmetlerinden bazı kıssalar sunulmuştur. Böylece toplumun saadet veya bedbahtlığının, bu temel prensiplere gösterdikleri olumlu ya da olumsuz tepkilere göre şekillendiği ortaya konulmuştur. Bu temel inanç değerlerini kabul edip yaşayanlara dünya ve ahretin güzelliğinin nasip olduğuna dikkat çekilmiş, kasten tövbe kapılarını kendi yüzlerine kapatanların ise ilahi azaba duçar oldukları vurgulanmıştır.

Hz. Nuh’un kıssası ve tufan meselesine dikkat çekilmiş. Hz. İbrahim’in ateşe atılması konusuna temas edilmiş ve bir yerde de gök ve yeryüzüne Allah’a boyun eğme emrinin verilmesi karşısında onların cevabı nakledilmiştir. Yüce Allah göğe ve yere: “İsteyerek veya istemeyerek (itaate) gelin!” buyurunca onlar şu cevabı verdiler: “İsteyerek geldik.” Onlar cevap verirken çoğul kalıbında cevap vermişlerdir. Bu da şu anlama geliyor: Yani, sadece biz değil tüm varlık âlemi sana isteyerek boyun eğmiştir. Gerek bu ayet, gerekse Nuh tufanı ve İbrahim’in ateşe atılma hadisesi şu gerçeği ortaya koymaktadır ki varlık âlemi sadece vücuda gelişinde değil aynı zamanda devamı için de Allah’a muhtaçtır. Yani Allah onları vücuda getirdiğinde olduğu gibi devamlılığında da yönetendir, evirip çevirendir.

Hz. İbrahim’in kavmi onun bunca akli delilleri karşısında uyanmadılar. Yunanlılar çabuk uyandı. Yunan’daki tevhid düşüncesi Hz. İbrahim’in işinin sonucudur. Yoksa Yunan da eski İran gibi ya mulhid veya müşrik idi.

Bu tevhid düşüncesi ortadoğuya ulaştığında Yunan diğerlerinden daha çabuk ve daha fazla bu düşünceyi dikkate aldı. Bu yolda şehitler verdi. Sokrat insanları tevhide çağırdı ve tevhid yolunda şehadet şerbetini içti. Sonra Eflatun’u yetiştirdi. Sonra Aristo yetişti. Daha sonra bu tevhid düşüncesi oradan diğer bölgelere ulaştı. Ebu Reyhan Biruni şöyle der: Aristolar, Eflatunlar ve Sokratlar Hz. İbrahim’in dolaylı yoldan öğrencileriydi. Dolayısıyla orta doğuda tevhid düşüncesini Hz. İbrahim yaydı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-04-2014 13:42 - 1394 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım