Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suudiler, Irak’la İlişkileri Düzelterek İran’la Temas Kurma Peşinde
uluslararası hukuk uzmanı Ali el Tamimi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr’in Irak ziyaretini yorumladı. El Tamimi, Riyad’ın Irak’la ilişkileri düzelterek İran’la temas kurma niyetinde olduğunu savundu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-02-2017 08:56 - 985 Okunma
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, 14 yıl sonra ilk kez cumartesi günü Irak’ı ziyaret etmişti. Başkent Bağdat’ta Irak Başbakanı Haydar el İbadi ve Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile görüşmüştü.
 
İLİŞKİLER TOPARLANIYOR
 
Tamimi, Irak-Suudi Arabistan arası ilişkilerin, uzun yıllar sonra ilk kez olumlu seyrettiğini kaydetti: “90’lardan bu yana Irak-Suudi Arabistan arası ilişkiler, ciddi bir iyileşme olmaksızın düşüş ve durgunluk döneminden geçti. Bu görüşme ise Irak hükümetinin Münih Konferansı’ndaki çabaları sayesinde gerçekleşti. Güçlerini terörizm ile mücadelede birleştirmek istiyorlar. Irak terörle savaşıyor, komşusu Suudi Arabistan ise hem istihbarat bakımından, hem de ülkenin yeniden imarı, kentlerin hayata dönmesi konusunda büyük destek verebilir.”
 
TAMİMİ: IRAK’A YAKINLAŞARAK İRAN’LA TEMAS KURULMAK İSTENİYOR
 
Riyad’ın İran’la sorunlarını aşmak için bir aracıya ihtiyaç duyduğunu ifade eden analist, suudi Arabistan’ın Irak’la yakınlaşarak Tahran ile temas kurmayı ümit ettiğini savundu.
 
Suudi Arabistan’ın Irak ile havayolu ulaşımıyla ticareti başlatmak ve sınırlara düzenleme getirmek istediğini hatırlatan el Tamimi, “Suudi Arabistan sadece bölgede değil, uluslararası alanda da ağırlığı olan bir ülke olarak önemli kararları etkileyebilir ve böylelikle teröre karşı mücadelede zafer için Irak’a destek çıkabilir” dedi.
 
MURİ: SUUDİ ZİYARETİ IRAK TOPLUMUNUN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİR
 
Sputnik’e konuşan Irak Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Hadi Jalu Muri ise Suudili bakanın ziyaretinin Irak toplumundan büyük tepki topladığını söyledi. Muri, “Çoğu kişi Irak’ın bugün yaşadığı felaketlerden Suudi Arabistan’ın da sorumlu olduğunu düşünüyor. Şimdilik bu ziyaret konusunda İran’da ve Irak’ın ortağı diğer ülkelerde oluşan tepkileri bilmiyoruz. Ancak bazı Şii akımları dahil, çoğu taraf bu görüşmeye olumlu bakıyor. Ülkenin siyaset, ekonomi ve güvenlik alanlarında birçok değişiklik olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-02-2017 08:56 - 985 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım