Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suud Dışişleri bakanı: "Medvedev abartıyor, ya siyasi yollarla ya da zorla, Esad her ihtimalde gidecek"
CNN'den Christiane Amanpour'un sorularını cevaplayan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cubeyr, Suriye ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-02-2016 09:14 - 541 Okunma

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cubeyr, Beşşar Esad'ın durumunun; IŞİD ile mücadeleyi öne sürerek Suriye'ye giren Rusya'nın verdiği desteğe rağmen zayıf olduğunu söyledi. Suriye'de havadan zapt edilemeyecek bölgeleri kontrol altına almak için kara kuvvetlerinin gönderilmesi gerektiğini ve bununla ilgili görüşmelerin de devam ettiğini belirtti.

CNN'den Christiane Amanpour'un "Suriye'ye kara kuvvetleri göndermeyi planlıyor musunuz?" sorusunu cevaplayan Cubeyr, "Evet, başta IŞİD olmak üzere teröre karşı koalisyon oluşturuldu ve biz de başından beri bunun içindeyiz, Suriye'ye hava operasyonlarının yanı sıra bir de kara gücü gönderilmesi kararı verildi. Suudi Arabistan da bu çabalara özel kuvvetlerini göndererek destek verecek." ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti: "Neler olur, neler olmaz bunu söyleyemem, ancak şunu söyleyebilirim ki Suriye'de kontrol altına alınması gereken bazı iç bölgeler var ve bunu hava operasyonlarıyla gerçekleştirmek mümkün değil, bu yüzden Suriye'ye karadan müdahale hususunda ciddi tartışmalar dönüyor."

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in "Suudi Arabistan'ın Suriye'ye girmesi dünya savaşını başlatır" açıklamalarına da cevap veren Suud Dışişleri Bakanı, bu açıklamaları abartılı bulduğunu, uluslararası koalisyonun Eylül 2014'ten bu yana Suriye'ye yönelik operasyonlar düzenlediğini, Rusya'nın da Beşşar Esad'a destek olmak için ve 'kendi açıklamalarına göre' IŞİD ile mücadele için geçtiğimiz sonbahardan beri Suriye'de olduğunu ifade etti.

Beşşar Esad'ın Rus desteğinden sonraki 3 aydaki durumu sorulan Cubeyr: "Beşşar Esad oldukça zayıf, artık onun bittiğini ve Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını düşünüyorum. Esad halkını, erkek, kadın, çocuk ayırt etmeden öldürdü. Ordusu onu kurtaramayacağı için de İran devrim muhafızlarını ve Kudüs Gücünü göndererek ona destek oldu. Ancak Esad'ı onlar da kurtaramazlardı, bu yüzden İran Hizbullah'ı da dahil etti ve Irak'tan, Pakistan'dan, Afganistan'dan da Şii milisler getirdi." Cubeyr sözlerine şunları ekledi: "Şuan için ise Esad'a en büyük desteği Rusya veriyor, ancak onlar da onu kurtaramaz, 300 bin kişiyi öldüren ve 12 milyon insanı evsiz bırakan bir adamın bu ülkenin geleceğinde yeri olamaz."

 

Şimdiye kadar Suriye'de çözüm için iki yolu savunduklarını belirten Cubeyr, bu yollardan ilkinin Esad'ın gitmesi şartıyla Cenevre'de olduğu gibi siyasi diyalog yoluyla bir çözüme ulaşılması, bu yolun başarısız olması halinde ise askeri yöntemlerle ve güçle müdahale olduğunu belirtti. Cubeyr: "Hiç şüphe yokki Esad iktidarı bırakmak zorunda kalacak, ya siyasi yollarla bırakır ya da zorla bıraktırılır. Suriye halkı onun iktidarının devam etmesini kabul etmez." ifadelerini kullandı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-02-2016 09:14 - 541 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
21-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım