Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye'yi Görüştüler
Suriye için yeni planlar masaya yatırıldı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-08-2012 11:17 - 1057 Okunma

Türkiye ve Amerika yetkilileri, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın 11 Ağustos’ta gerçekleştirdiği İstanbul ziyaretinde Suriye için kurulması kararlaştırılan ''operasyonel mekanizma''nın ilk toplantısını Ankara’da gerçekleştirdi.
 
Toplantıda Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, konuk heyete ise ABD Dışişleri Bakanılığı’ndan Büyükelçi Elizabeth Jones başkanlık etti. Toplantıya askeri yetkililerle istihbarat örgütlerinden temsilciler de katıldı.

Toplantının ana gündem maddelerini Suriye’de olası menfi senaryolara karşı geliştirilecek politikalar, Suriye’deki karışıklığın Türkiye’ye yönelik etkilerinin bertaraf edilmesi, Esad rejiminden kaçan sığınmacıların durumu ve terörle mücadele oluşturdu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “sığınmacı sayısı 100 bine yükselirse tampon bölge gündeme gelir” yaklaşımı Türk tarafı tarafından toplantıda bir kez daha dile getirildi.
Türk ve Amerikan tarafı istihbarat paylaşımında bulunma konusunda da anlaştı. El Kaide ve PKK terör örgütlerinin bölgedeki faaliyetleri ve Türkiye'deki son saldırıların ardında Suriye istihbaratının olduğu iddialarının da gündeme gelmesi bekleniyordu, ancak bu konuda bir açıklama yapılmadı.
 
Toplantı sonrasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da heyet üyelerini kabul etti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton 11 Ağustos’ta İstanbul’da bir araya gelmişti. İki dışişleri bakanı bu toplantıda Türkiye ve ABD arasında Suriye için operasyonel bir mekanizma oluşturulması üzerinde uzlaşma sağlamıştı.
Görüşmenin zamanlaması, ABD ve Türkiye’nin Suriye konusunda daha ağır yaptırımları devreye sokmak için düğmeye bastığını düşündürüyor. BM Suriye Temsilcisi Kofi Annan’ın istifa etmesi, ÖSO’nun BM Cenevre anlaşmasının koşullarını kabul etmediğini açıklaması ve Suriye’deki çatışmaların şiddetlenerek artması, Suriye’ye yönelik müdahalenin ön hazırlıkları olarak yorumlanmıştı. Türkiye ve ABD arasındaki bugünkü toplantı, ön hazırlıkların yeterli düzeye ulaştığı ve artık daha ileri müdahaleler için adımların atılması yönünde bir kararın olgunlaştığı izlenimi veriyor.

ABD’nin bugünkü toplantıyla,  şu konuların da ağırlıklı olarak ele alınacağını söylediler:
1- Tampon Bölge: Suriye’den Türkiye’ye yönelik kitlesel göçün sürekli artarak devam etmesi halinde sınırda tampon bölge oluşturulacak.
2- İnsani yardım: Suriye’de durumun daha da kötüleşmesi halinde, Türkiye’nin Suriye topraklarına geçmeden geçen hafta yaptığı sınırın sıfır noktasındaki insani yardım, sınırın az ötesine geçilerek de sürdürülecek. Bunun için uygun uluslararası hukuk ve siyasi anlayış ortamı yaratılmaya çalışılacak.
3- PKK ve El Kaide: Sınırın Suriye kesiminde, PKK ve El Kaide’nin barınmasını önlemek için ilk adım  atılacak.
4- Kimyasal silah: Esad rejiminin kimyasal silah kullanma riskini ortadan kaldıracak askeri de dahil olmak üzere alınacak değişik önlemler üzerinde çalışmalara başlanacak.
5- İntikamcı anlayışla mücadele: Esad sonrasında değişik etnik ve dini gruplar arasında intikamcı duyguları ortadan kaldırmak için grupların önde gelen liderlerini ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirme çalışmaları yoğunlaştırılacak.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-08-2012 11:17 - 1057 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım