Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye Halkı Sandıkları Doldurdu
Suriye halkı beş yılı geride bırakan terör saldırılarının ardından ikinci kez sandık başına gitti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-04-2016 12:00 - 626 Okunma
Askeri personelin de ilk defa oy kullanma hakkı elde ettiği seçimlerde sandıkların yerel saat itibariyle sabah 7’den akşam 7’ye kadar açık kalacağını, katılımın yoğun olması durumunda ise sürenin uzatılabileceği duyuruldu.
 
Suriye seçimleri hakkında Aydınlık’a bilgi veren resmi yetkililer, 15 bölgeden oluşan Suriye’nin Rakka ve İdlip vilayetleri dışında 13 bölgesinde seçimin gerçekleştiğini açıkladı. Yetkililer, PYD’nin Haseke bölgesinde sandıkların kurulmasına izin vermeyeceği yönündeki açıklamalarını ise ‘Ordunun bulunduğu her yerde oy kullanılabilecek’ ifadeleriyle yanıtladı.
 
ESAD: HEDEFLERİNE ULAŞAMADILAR
 
Ülke genelinde kurulan 7.300 sandıkta, 250 sandalyeli parlmentolu meclis için 3.500 adayın yarıştığı Suriye seçimlerinde oy kullanan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar ve Selma Esad çifti, sandık başında gitmeden önce görevliler ile sohbet etti. Oy kullanma sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Esad, ‘Suriye halkının beş yıldır masum kanı akıtan ve altyapıyı geniş şekilde sabote eden bir teröre karşı savaş verdiği’ni söyleyerek dış güçler tarafından desteklendiğini belirttiği ‘teröristler ve efendileri’nin hedeflerine ulaşamadıklarının altını çizdi.
 
Suriye’de gerçekleşen seçimleri yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, seçimlerin ülkede yeni anayasa hazırlanana kadar oluşması muhtemel güç boşluğunu engellemesi gerektiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçimlerin ülkede istikararın sağlanması için temel unsur olduğunu duyurdu. Zaharova bu kapsamda 13 farklı bölgede 7 binden fazla sandığın 3.500 aday için kurulduğu bilgisini de açıklamasına ekledi.
 
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise Suriye seçimlerine dair sorulan soru üzerine, müzakerelere odaklandıklarını belirterek, BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura için önceliğin Cenevre müzakeresi olduğunu vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de düzenlediği basın toplantısında Suriye seçimlerini tanımayacaklarını bildirmişti.
 
ŞAM HEYETİ YARIN CENEVRE’DE
 
Şam heyetinin, Suriye’de gerçekleşen seçimler nedeniyle Cenevre’de başlayan müzakerelere cuma gününden itibaren katılacağı belirtildi. Hafta başında BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura’ya mesaj ileten Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de heyet olarak ön koşul dayatmakasızın masaya oturacaklarını duyurmuştu.
 
Öte yandan Cenevre görüşmelerinin katılımcılarından Yüksek Müzakere Konseyi baş müzakerecisi Esad el Zubi, Reuters haber ajansına Suriye seçimlerini değerlendirdi. Zubi, seçimlerin kendileri için bir anlam ifade etmediğini beliretek, yaşanan süreci tiyatroya benzetti.
 
SEÇİM ÖNCESİ HALEP’TE TEMİZLİK
 
Suriye’de halk sandık başına giderken Suriye ordusu da seçim öncesi Halep’te operasyonlarını yoğunlaştırdı. Lübnan merkezli Al Manar TV, ordu ve Hizbullah güçlerinin Halep’in güneyinde bulunan Tel el Ais kasabasını aldığını, kasabanın yanındaki Han Tuman çevresinde ise çatışmaların devam ettiğini aktardı. El Kaide’nin Suriye’ye kolu Nusra tarafından 2012 yılından bu yana kontrol edilen Tel el Ais kasabası Şam’ı tepeden gördüğü için taktiksel olarak büyük önem taşımaktaydı.  
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-04-2016 12:00 - 626 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
21-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım