Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye geçici hükümetinin Bremer'le benzerliği
Teksas'tan geldi başa geçti
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-03-2013 09:01 - 1071 Okunma

 
Suriye'de oynanan oyunun Irak'ta oynanan oyunla ne kadar da benzerlik gösteridiğini dün İstanbul'da gördük.

ABD'nin Irak işgalinde Irak'ın başına getirilen Paul Bremer Irak halkına rağmen Basra'da bir çadırda geçici hükümeti belirlemek için toplantı yapıyordu. Ancak bir yandan da halk sokaklarda bunu protesto ediyordu.Onlar Anayasayı ve hükümeti ancak ırak halkı belirler diyorlardı. Ancak Bremer onlara saygı duyuyorum ama seçim yapmak için vakit az diyordu.

İşgalci ABD, halka rağmen dayatma yapıyordu. Ancak Bremer'in değil halkın istediği oldu.

Şimdi aynı oyun Suriye'de oynanıyor. Teksas'tan gelen yeni Bremer Hasan Hitto İstanbul'da sözde geçici hükümetin başkanı seçildi.



Suriye'de muhalefeti, İstanbul toplantısında ABD'de yaşayan işadamı Hasan Hitto'yu, isyancıların elindeki bölgelerden sorumlu olacak hükümetin başbakanı seçti.

Hitto'nun ilk görevi, muhalefetin hakimiyetindeki bölgelere hizmet götürecek bir hükümet kurmak olacak.

Bremer'in çadırında yapılan neyse İstanbul'da yapılan da oydu. Ulusal Koalisyon liderleri seçimin "demokratik" ve "şeffaf" olduğunu söyledi.

50 yaşındaki Hitto, geçen Kasım'da isyancıların elindeki bölgelere yardımların koordine edilmesine katkıda bulunmak için Teksas'tan Türkiye'ye gönderilmişti.

Seçimden önce sözde Özgür Suriye ordusu, 'herhangi bir hükümetin 'şemsiyesi altında çalışmaya hazır olduğunu' duyurmuştu.Yani ABD hükümeti altında çalışmaya artık hazırlar.

Özgür Suriye Ordusu'nun komutanı Tuğgeneral Selim İdris, AFP ajansına "Bu hükümetin izinden gitmeyen bütün kurumlar yasadışı kabul edilecektir ve yargılanacaktır" dedi.

Halihazırda bu topraklar yerel konseyler ve silahlı gruplar tarafından idare ediliyor. Bu bölgelerde isyancıların mahkemeleri ve hapishaneleri var. Suriye'yi yakıp yıkan, şebeke burada yuvalanmış.

Bu arada Amerika Birleşik Devleleri, diğer ülkelerin Suriyeli isyancıları silahlandırmasına engel olmayacağını açıkladı.

Geçen hafta Fransa ve İngiltere isyancılara silah gönderilebilmesi için Avrupa Birliği'nin Suriye'ye silah ambargosunu kaldırmasını desteklediklerini açıklamıştı.

Bazı Avrupa Birliği üyeleri rol gereği bu silahların "yanlış kişilerin" eline geçmesinden endişe ettiğini açıklamıştı.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının konuyu bu hafta ele almaları bekleniyor. Ambargonun kaldırılmasına ilişkin oylamanın Mayıs'ta yapılacağı belirtiliyor.

Öte yandan Suriyeli muhalif gruplardan Ulusal Koordinasyon Kurulu ülkede kurulacak "geçici hükümet"e karşı çıktıklarını açıkladı.

     Ulusal Koordinasyon Kurulu tarafından dün (18 Mart) Şam'da düzenlenen basın toplantısında Suriye Ulusal Koalisyonu'nun "geçici hükümet" oluşturma girişiminin "uluslararası toplumun Suriye krizini aşma yolunu keseceği" ileri sürüldü.

     Açıklamada, Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun hangi biçimde olursa olsun "geçici hükümet"i tanımayacağı, geçen yıl imzalanan Cenevre Deklarasyonu ruhu uyarınca aralarında muhalifler ve halihazır yönetimde yer alan yetkililerin bulunduğu bir geçiş hükümetini kabul edecekleri kaydedildi. Açıklamada ayrıca dış müdahale ve mezhep çatışmalarına karşı çıkıldığı, krizin barışçı yolla aşılmasının beklendiği ifade edildi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-03-2013 09:01 - 1071 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım