Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye Başbakanı Ahmedinejad'la Görüştü
Suriye düşman komplolarını bozacaktır
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-01-2013 15:25 - 882 Okunma

Suriye Başbakanı Vail Halaki İran'da. Halaki İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejat tarafından da kabul edildi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Suriye halkının zor koşulları aşacağına ve Suriye’nin yaşanan kirden güvenle çıkacağına inandığını belirtti.

Ahmedinejad  Başbakan Vail Halaki ile yaptığı görüşmede krizin barışçıl yollarla çözümlenmesi gerektiği üzerinde durarak “şiddetin diyalog, ulusal uzlaşma demokratik seçenek ve seçim yoluyla durdurulmasından başka bir çözüm yolu olamaz” dedi.

 İstikrarı sağlama ve zorluklarla mücadelesinde Suriye halkı ve hükümetini, reform çabaları ve barışçıl çözümü desteklediğini söyleyen Ahmedinejad, iki ülke hükümetlerine ilişkileri geliştirme çağrısı yaptı.

Öte yandan Başbakan Halaki, Suriye’nin maruz kaldığı uluslar arası güçlerce desteklenen teröre değinerek Suriye halkının ulusal birliği ve direnci sayesinde zorlukları aşacağını vurguladı.

Ulusal ekonominin maruz kaldığı zorluklara, petrol, doğal gaz, elektrik sektörü, ekonomik ve hizmet sektörlerinin silahlı terör gruplarının saldırıları sonucu uğradığı zarara işaret etti.

Görüşmede, ikili ilişkiler, ekonomik ve mali işbirliği ile ilgili konularele alınırken İran Başkanı, Suriye halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması ve direnç unsurlarının desteklenmesini istedi.

Halaki ve Ruhaymi İki Ülkenin Zorlukları Aşma Gücüne Vurgu Yaptı

Başbakan Halaki, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammet Rıza Ruhaymi ile yaptığı görüşmede işbirliğinin her alanda geliştirilmesini ele aldı.

Halaki ve Ruhaymi, iki ülkenin ilke ve haklarına bağlılıkları nedeniyle maruz kaldıkları meydan okumalaar değinerek bu meydan okumaları başarısızlığa uğratma ve zafere ulaşma güçlerine vurgu yaptı.

Halaki, Suriye ekonomisinin ekonomik yaptırımlar sonucu yaşadığı sıkıntılara işaret ederek Suriye’ye destek veren ve maruz kaldığı komployla mücadelesinde yanında duran İran halkı ve yönetimine teşekkür etti.

Ruhaymi ise, Suriye’nin İran’a zor koşullarda destek veren tarihi tutumlarına dikkat çekerek İran’ın Suriye hükümeti ve halkına mutlak destek vermeye devam edeceğini yineledi.

Bu arada Ruhaymi Başbakan Halaki’nin onuruna beraberindeki heyet ve Suriye’nin Tahran Büyükelçisinin katıldığı bir akşam yemeği verdi.

Diğer yandan Başbakan Halaki ve İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Sait Celili dün yaptıkları görüşmede, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin sağlam ve güçlü olduğunu belirterek ekonomik ilişkilerin siyasi ilişkiler düzeyine yükseltilmesi yönünde gerekli icraatların alınması gerektiğine dikkat çekti.

20130116-122011.jpgBaşbakan Halaki, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile yaptığı görüşmede bölgedeki son siyasi gelişmeleri tartışırken Salihi, Suriye ve İran’ın işbirliği ve direnişleriyle bölge istikrar ve güvenliğini sarsmayı hedefleyen planlarla mücadele ettiğini söyledi.

Halaki, Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad’ın gündeme getirdiği siyasi çözüm planının krizden çıkış yolu olduğunu belirterek hükümetin planı uygulama yönünde gerekli icraatları almaya ve mekanizmaları belirlemeye çalıştığını söyledi.

Halaki İran Güvenlik Bakanı Haydar Salihi ile bir araya gelirken Salihi, Suriye’nin maruz kaldığı terör ve küresel komplonun bölgedeki direniş çizgisini hedef alan saldırılar, İsrail ve ABD’nin çıkarlarına hizmet eden projelerin uygulanması kapsamında yer aldığını kaydetti.

Başbakan Halaki’ye eşlik eden bakanlar, heyet üyeleri ve Merkez Bankası Başkanı, İranlı meslektaşlarıyla ikili görüşmelerde bulunarak işbirliğini geliştirme ve geliştirilmesi önündeki engelleri kaldırma yollarını ele aldı.

Görüşmeler genel olarak ekonomik, mali, bankacılık, petrol, doğal gaz ve elektrik enerjisi alanlarında işbirliğinin geliştirilmesine odaklanırken sağlık, hizmet ve kalkınma sektörlerinde işbirliği de ele alındı.

Başbakan Halaki, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Ruhaymi’nin daveti üzerine dün öğleden sonra Tahran’a ulaşmış, İran Cumhurbaşkanlığı binasının önünde düzenlenen resmi törende Halaki’yi Ruhaymi’yle birlikte İranlı Bakanlar ve Suriye’nin Tahran Büyükelçisi Adnan Mahmut karşıladı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-01-2013 15:25 - 882 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
17-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım