Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
SİÖ ülkelerinden terörle mücadele tatbikatı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-06-2013 10:21 - 999 Okunma

 Shanghai İşbirliği Örgütü'ne (SİÖ) üye ülkeler tarafından dün (13 Haziran) Kazakistan'ın Güney Kazakistan eyaletinde terörle mücadele ortak tatbikatı düzenlendi. Ağırlıklı olarak kalabalık yerlerde teröristleri etkisiz hale getirme, terör faaliyetlerini önleme ve rehineleri kurtarma uygulamaları tatbik edildi.

    Kazakistan tarafından hazırlanan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın işbirliğiyle gerçekleştirilen tatbikata, Çin, Rusya, Özbekistan, Hindistan, İran, Pakistan ve Türkiye'den temsilciler ile ABD, Fransa ve İtalya'nın Kazakistan'daki diplomatları davet edildi.

    Çin Milli Savunma Üniversitesi'nden Profesör Wang Baofu, SİÖ tarafından düzenlenen tatbikatların son yıllarda gerçek bir savaşa yakınlaşma ve işbirliğini derinleştirme özelliğini taşıdığını belirtti.

    "Terörizm, bölücülük ve kökten dincilikten oluşan 'üç kötü güç'le mücadele, son yıllarda gerçekleştirilen tatbikatların belirgin özelliği. Kalabalık yerlerde veya ticari merkezlerde yapılan terörle mücadele tatbikatı, gerçeklere gün geçtikçe yaklaştı ve 'üç kötü güç' karşısındaki baskı gün geçtikçe güçlendirildi."

    Wang Baofu, tatbikatın Kazakistan'da düzenlenmesi, Orta Asya'daki gelişmelerle ilgili dedi:

    "Kapsamı çok büyük olmayan bu tatbikata, bazı Orta Asya ülkeleri katıldı. Önemli bir dönüm noktasıyla karşı karşıya bulunan Afgansitan'ın geleceği halen belirsiz, Taliban ve NATO askerleri arasında büyük çatışmalar yaşanıyor ve Afganistan'da terörizm hızla gelişiyor. Tatbikata katılan Orta Asya ülkeleri Afganistan'daki terörizm tehlikesine karşı büyük bir baskı olşturdu.''

    SİÖ tatbikatının 2002 yılının Ekim ayında ilk kez düzenlenmesinden bu yana, tatbikatın yeri ve katılımcıları sürekli değişti; ancak "üç kötü güç"le mücadeleye ve geleneksel olmayan güvenlik alanında tehlikeye direnmeye dayanan esas hiç değişmedi.

    Askeri uzman Yin Zhuo, askeri işbirliği yapan SİÖ ülkelerinin, herhangi bir üçüncü tarafa tehdit oluşturmadığını ve askeri bir ittifak olmayan örgütün, terörizme ve bölücülüğe karşı caydırıcı bir etki oluşturduğunu kaydetti.

    "SİÖ, bir askeri ittifak değil, ancak SİÖ tatbikatı 'üç kötü güç'le mücadele amacı taşıyor. Bu amaç, hem Çin ve Rusya gibi SİÖ ülkelerinin hem de Hindistan ve Pakistan gibi gözlemci ülkelerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Bununla birlikte SİÖ üye ülkelerinde 'üç kötü güç' tehdidi altında bulunan yerel yönetimlere de yardım edilmesi kararlaştırıldı. Kırgızistan ve Tacikistan'ın terörizm ve bölücülük tehdidi altında bulunduğu dönemde verilen bu karar, terörizme ve dini bölücülüğe iyi bir uyarı olarak kabul ediliyor."

    2001 yılının Haziran ayında kurulan SİÖ, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgısiztan, Tacikistan ve Özbekistan'dan oluşuyor. Üye ülkeler, SİÖ çerçevesinde çok sayıda ikili ve çok taraflı terörle mücadele ortak tatbikatı gerçekleştirdi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-06-2013 10:21 - 999 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım