Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ŞİÖ Zirvesinden ne çıktı?
İşte Bişkek Zirvesi sonuçları
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-09-2013 17:44 - 775 Okunma

 Rusya, Çin, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan ve Özbekistan’dan oluşan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) liderleri Bişkek’te düzenlenen zirvede Suriye krizinin çözülmesi, Kalkınma Bankasının oluşturulması, Enerji Kulübünün kurulması, ŞİÖ Üniversiteler Ağı projesinin gerçekleştirilmesi gibi konuları görüştüler. Zirvenin sonuç bildirisi olan Bişkek Deklarasyonu son dönemin en güncel ve önemli dış politika konularına adandı. Deklarasyonun büyük bölümü ŞİÖ üye ülkelerinin Suriye krizinin çözümüne dair görüşlerine ayrıldı.

Zirve konukları BM, KGAÖ, Avrasya Ekonomi İşbirliği Örgütü gibi etkili uluslararası kuruluşların temsilcileri de görüşmelere katıldı. Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ise gözlemci ülke sıfatıyla zirveye iştirak etti. Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası kontrole devredilmesi insiyatifinin teşvik edilerek ilerletilmesi gerektiğini vurguyan Vladimir Putin, şunu açıkladı: ‘Son zamanlarda gösterilen diplomatik çabalar Suriye’ye yönelik doğrudan tehditleri azalttı. Bu bağlamda Suriye’deki kimyasal silahlar üzerinde uluslararası kontrol sağlanması insiyatifinin başlatılmasının büyük bir rolü bulunuyor. Suriye’nin Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi’ne tam üye olma kararını da memnuniyetle karşılıyoruz’.

 Bişkek Zirvesinin ekonomik gündemini Rusya’nın ileri sürdüğü Kalkınma Fonu kurma girişimi ve Çin’in ŞİÖ Kalkınma Bankası oluşturma önerisi olan iki kilit öneme sahip inisiyatif oluşturdu. Kalkınma Bankası’nın rolüne değinen Rusya Devlet Başkanı şunu söyledi: ‘Çok taraflı işbirliğinin olumlu bir örneği olarak ŞİÖ Bankalararası Kurumu’nun faaliyetlerini kaydetmek istiyorum. Bu Kurum ortak altyapı projelerinin desteklenmesi, tasarruf teknolojilerinin geliştirilmesi, işbirliğinin genişletilmesine büyük katkıda bulunmaktadır’.

Zirve katılımcıları ayrıca Enerji Kulübü’nün oluşturulması, eğitim programları konularını ele aldılar. ŞİÖ Üniversiteleri Ağı Projesinin gerçekleştirilmesinde büyük başarılara ulaşıldığı belirtildi. Bugün itibariyle projeye katılan yüksek okulların sayısı 69’a yükseldi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-09-2013 17:44 - 775 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım