Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Scowcroft: "Türkiye Evrim Geçiriyor"
Türk-Amerikan işbirliği çözüm getirebilir
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-01-2013 11:20 - 832 Okunma

Geçmişte iki Cumhuriyetçi başkanın, Gerald Ford ve baba Bush’un ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Brent Scowcroft. Washington’da bugünlerde siyasi kavgaların tavan yaptığı bir dönemde, Cumhuriyetçi Partililer’in Obama yönetiminin politikalarını övmesi alışılmış değil. Scowcroft, Obama’nın ikinci döneminde özellikle Ortadoğu’daki olaylar açısından Türkiye ve Amerika’nın işbirliğinin önemini vurguluyor.
 
Scowcoft şunları söylüyor: “Ortadoğu politikalarının nasıl değişeceğini bilemem. Çünkü Suriye gibi birçok örnek var. Türkiye’yle birlikte bu ülkedeki mültecilere yardım edebiliriz. Sonra iki ülkenin büyük çıkarlar gördüğü Filistin barış süreci var. Irak’ın geleceği ve bu ülkenin alacağı yol da önemli. Ayrıca İran var. Çok sayıda, çok ciddi sorunlar var ve Türkiye ve Amerika arasındaki yakın işbirliği bunların çözümüne yarar sağlar. Sanıyorum hem John Kerry, hem de Chuck Hagel bu amaç için çalışacaktır.”

“Sanıyorum Türkiye bir evrim sürecinden geçiyor. Ben geleceğin çok şey getireceğine inanıyorum. Türkiye uzun süre Osmanlı İmparatorluğu kimliğinden çıkmaya çalıştı. Atatürk Türkiye’yi modern, laik benliğine taşıdı. Bu süreç tamamlandı, şimdiyse Türkiye artık ihtiyacı olan yöne doğru evrim geçiriyor. Ben bu süreçten umutluyum. Türkiye laik ve Müslüman kimliği içinde kendi yolunu bulacak. Avrupa ve Ortadoğu arasında çok olağandışı bir konumda bulunuyor. Amerika en güçlü müttefiklerinden biri. Bence her şey yolunda gidecek.”
 “İran konusunda işbirliği yapabileceğimize inanıyorum.

İran çok karmaşık bir konu. Bir yandan nükleer programı, bir yandan İran’ın kendi yapısı. Sünni ülkelerin çevrelediği Şii bir devlet. Güvenlik açısından durumu karışık. İran’la görüşmeleri sürdürebiliriz, güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Ama bu ülkenin güvenlik sorunlarını çözmesinin yolu nükleer silah geliştirmekten geçmez. Bu bölgedeki durumu daha da kötüleştirir. Ayrıca İran’ın kendi durumu da karışık.

Kimi muhatap alacağınız belli değil. İktidardaki mollalar mı, hükümet mi, yoksa ordu mu? Bu noktada Amerika ve Türkiye arasında, İran’a yaklaşım açısından yakın görüşmeler yürütülmesinin yararlı olacağını düşünüyorum. Bu şekilde sorunu çözebilir ve İran’ı bugünkü gibi tehlikeli bir devlet değil, bölgenin sağlam ve güvenilir bir ülkesi haline getirebiliriz.”

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-01-2013 11:20 - 832 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
17-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım