Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya,Suriye'yi işgal için kimyasal silah bahane
Suriye’deki kimyasal vaka, Irak’ı işgal nedenini anımsatıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-03-2013 13:58 - 996 Okunma

“Moskova, Suriye’nin Halep bölgesinde kimyasal silahın kullanılmasıyla ilgili olarak soruşturma başlatılması çağırısına, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un kısa bir sürede yanıt vereceğini umuyor.” Bu açıklamayı, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Genadiy Gatilov yaptı. Twitter’deki hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, objektif sonuçlara varacak tarafsız ve profesyonel bir uzman ekibinin kurulması çağırısında da bulundu.

Şam, 19 Mart’ta yaşanmış olayı incelemek amacıyla, bağımsız teknik komisyonunun kurulması talebiyle BM Genel Sekreteri’ne başvurdu. Mektupta, terörist gruplarının sivil halka karşı kimyasal silah kullandığı belirtiliyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin 20 Mart’taki kapalı toplantısında İngiliz ve Fransız diplomatlar, Şam’ın mektubu dışında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın karşıtlarının da gönderdiği mektubun ele alınmasını istedi. Muhalifler, l9 Mart’ta kimyasal silahın kullanıldığı iki olayı kaydettiğini, birinin Halep, diğerinin de Şam yakınlarında yaşandığını savunuyor. İddiasına göre, kimyasal silahı hükümet birlikleri kullandı.

Rusya’nın BM’deki daimi temsilcisi Vitaliy Çurkin, ülke olarak, bu sorunun objektif olarak, dikkatle araştırılmasını beklediklerini söyledi ve BM Genel Sekreteri’nin çabalarıyla, Rusya da dâhil değişik ülkelerden profesyonel uzmanları içerecek bir ekibin oluşturulacağına inancının tam olduğunu belirtti.

Rus diplomatına göre, Suriye’de kimyasal silah kullanılması, Irak olayını anımsatıyor. ABD, bu ülkeyi işgal etmek için, Saddam Hüseyin rejiminin kimyasal silah stoklarına sahip olduğu yolundaki uydurma iddialarda bulunmuştu. Siyaset uzmanı Leonid Savin, bu tür gelişmelerin tekrarlanabileceğini kaydederek şöyle konuştu:
“Avrupa’daki NATO ve Amerikan silahlı birliklerinin başkomutanı Amiral James Stavridis, birkaç gün önce, Suriye’ye dış müdahale planları üzerinde çalışıldığını açıklamıştı. Bir değil, birkaç plan söz konusu. Ancak BM Güvenlik Konseyi’nin kararı ve tüm NATO üyelerinin onayı olursa gerçekleştirilmesi mümkün olur.”
Suriye etrafında gergin durumun tırmandırıldığı ortada. Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Güncel Uluslararası Sorunlar Enstitüsü görevlisi Oleg Peresıpkin, konuyla ilgili olarak şunu söyledi:

“Son derecede tehlikeli gelişmelerin yaşanacağı kanısındayım. Askeri müdahaleyi önlemek için her şey yapılmalı. Çünkü dış müdahale, Suriye’deki iç savaşın temelinde yatan sorunlara çözüm getirmeyeceği gibi durumun daha fazla kötüleşmesine yol açarak, Suriye halkına büyük zarar verecek.”
Değişik ülkelerden insanlar, Suriye’deki kimyasal silah olayına dair gerçeği bilmeli. Bu nedenle olayın uluslararası toplum tarafından incelenmesi için gereken şartların biran önce sağlanması gerekiyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-03-2013 13:58 - 996 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım