Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya ve Çin'den ABD'ye karşı ortak tutum
Rusya ve Çin’den Asya’da ABD füze savunma sistemine cevap hazırlığı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-03-2013 08:59 - 1204 Okunma

Rusya ve Çin, ABD tarafından geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore füze saldırılarına karşı küresel füze savunma sistemini yönlendirme kararının ifade edildiği bir ortamda ortak bir yaklaşım tespit ettiler. ABD’nin Alaska’da 14 füzesavar sistemi, Japonya’da ikinci bir radar kuracağı ve ortağı Güney Kore’nin füze potansiyelini güçlendireceği öğrenilmiş idi. Moskova ve Pekin bu yaklaşımın dünyadaki güç dengesini bozduğuna emin.

Rusya Savunma Bakanlığı Füze Kuvvetleri Karargah eski Komutanı Viktor Yasin “dahası ABD’nin Kuzey Kore’nin son derece sınırlı füze potansiyeline karşı hiç de orantılı olmayan bir cevap hazırladığı ortada” diyor. Yesin sözlerine şöyle devam etti:

ABD, hem Rusya hem de Çin’in nükleer potansiyelini azaltmak için küresel füze savunma sistemi kuruyor. ABD açık bir şekilde Kuzey Kore’ye orantılı olmayan bir cevap hazırlıyor. Bu nedenle de herşeyden önce Çin’in rahatsızlığı açık bir şekilde görülüyor. Çin, ABD’ne karşı dururken ortak arıyor, Rusya’nın da füze sisteminden memnun olmayacağını biliyor.

Uzmanlar füze savunma sistemi konusunda Rusya ce Çin’in hareketlerini nasıl koordine edecekleri konusunda yorum yapmaya hazır değiller. Bu özellikle ABD’nin kuracağı Asya kısmı ile ilgili. Kamuoyu-politik Araştırmalar Merkezi Müdürü Vladimir Yevseyev Çin’in Rusya’dan farklı olarak füze saldırısına karşı kullanılabilecek kompleks bir sisteminin olmadığını belirtti. Yevseyev sözlerine şöyel devam etti:

ABD füze savunma sistemi esasen Alaska’dan Avustralyaya’ya kadar tam bir eğri üzerinde kuruluyor. Bu eğri Japonya’yı, Kore Cumhuriyeti’ni, Filipinleri içine alıyor. Çin füze savunma sisteminin bu kısmına özel önem gösterecek, çünkü ülkenin kıtalararası balistik füze alanındaki imkanları sınırlı.



Rusya ve Çin ilk defa füze savunam sistemi sorunu konusunda bilgi alışverişinde bulunmuyor. Ancak şimdi ağırlık ortak faaliyetlerin koordinasyonuna ve kuvvetlendirilmesine yönelik olacak. Genel tehditler ve güvenlik çağrıları esas olarak Moskova ve Pekin arasında işbirliğini geliştirmek için yeni imkanlar yarattı. Çin Devlet Başkanı Hi Jinping’in Rusya’ya yapğtığı resmi ziyaret iki ülkenin bu konuda ilişkilerin yeni bir seviyeye çıkacağını gösteriyor. Buna füze savunma sistemi gibi çok hassas olan bir konu da dahil.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-03-2013 08:59 - 1204 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım