Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya:Suriye Eylem Grubu Toplanıyor
Toplantıya Suriye'ye komşu ülke temsilcileri de katılıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-08-2012 18:38 - 968 Okunma

 

 “Suriye Eylem Grubu” Rusya’nın girişimi üzerine toplanacak. “Eylem Grubu”na Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Suriye’ye komşu ülkelerin temsilcileri dahildir. Rusya, Şam ve muhalefeti, hükümete ve muhalefete bağlı güçler arasındaki çarpışmalara son verileceği tarihi belirlemeye ve barış görüşmelerine katılacak temsilcilerini atayarak onlara net yetkiler tanımaya çağırmak ve ilgili anlaşmaları sağlama bağlamak teklifinde bulundu.

“Eylem Grubu”nun yeni toplantısı, 30 Haziranda Cenevre’de düzenlenen toplantı gibi eski formatta geçecek. İran ve Suudi Arabistan bu toplantıya katılmayacaklar. Fakat Rusya’nın Birleşmiş Milletlerdeki daimi temsilcisi Vitaliy Çurkin, bu toplantıdan sonra İran ve Suudi Arabistan’dan meslektaşları ile tartışmaları sürdürmek niyetindedir. Genellikle “Eylem Grubu”nun, ihtilafa karışan tarafları geçiş hükümetinin oluşturulması hususunda mutabakata varmaya davet eden çağrısının, İran ve Suudi Arabistan tarafından desteklenmesi bekleniyor.

Tabii daha önce, bizzat açıklamanın kendisi kabul edilmelidir. Hâlbuki bu yolda engeller oluşabilir. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Viktoriya Nuland daha önce yaptığı açıklamada Rusya’nın bu toplantının düzenlenmesini teklif etmekle ne gibi bir amaç güttüğünü sonuna kadar hala anlamadığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Doğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Andrey Volodin bu sözlerin, Rusya tarafından öne sürülen tekliflerin ABD tarafından reddedilebileceğini ima ettiği kanısını belirterek şunları söyledi:

“Bayan Nuland’ın açıklaması beni şaşırtmadı. Biliyorum ki ABD’nin gizli bir gündemi var. Beşşar Esad iktidarda kalır mı, kalmaz mı, ABD’yi hiç ilgilendirmiyor. Arap baharından sonra bölgede İran’ın nüfuzunun önemli derecede artması ihtimali, ABD’yi tedirgin ediyor. ABD böyle ihtimal ile bağdaşmak istemiyor ve Suriye’ye baskı yapıyor. ABD, Suriye’yi parçalamak ve bu suretle İran’ı izole ederek İran’ı problemlerle karşı karşıya getirmek için çabalar harcıyor”.

Bu ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanı görevini yapan Fransa’nın Büyükelçisi Gerard Aro’nun dün açıkladığına göre Suriye’de ateşkes üzerinde kontrol uygulamakla görevli Birleşmiş Milletler gözlemciler misyonunun yetki süresi uzatılmayacak ve gözlemciler önümüzdeki günlerde Suriye’den ayrılmaya başlayacaklar. Gerard Aro sözüne devamla şunları söyledi:

“Gözlemciler misyonunun yetki süresi yenilenmezse yetki süresi dolacak. Fakat Birleşmiş Milletlerin Suriye’deki varlığı korunacaktır. En önemlisi olan da budur. Birleşmiş Milletler gözlemciler misyonunun yetki süresi 19 Ağustosu 20 Ağustosa bağlayan gece dolacak. Yerine Suriye’ye, merkezi Şam’da bulunacak Birleşmiş Milletler koordinasyon bürosu yerleştirilecek”.

Şam, Suriye’ye Birleşmiş Milletler Koordinasyon bürosunun yerleştirilmesine onay verdi. Başlangıçta Koordinasyon bürosu Suriye’de bulunan ve ihtilaf bölgesinde çalışmaya devam etmek isteyen Birleşmiş Milletler yetkililerinden oluşturulacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin barış operasyonlarından sorumlu danışmanı Edmond Mulle’nin açıkladığına göre Koordinasyon bürosu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun’ un emrinde bulunacak. Şam’da bulunacak Koordinasyon bürosu başkanına askeri problemler konusunda tavsiyeler askeri uzmanlar tarafından verilecek. Bundan başka Birleşmiş Milletlerin, Şam’daki temsilciliği insani yardım konusunda çalışacak, veriler toplayacak ve insan haklarına riayet edilip edilmediğini kontrol edecek.

 

 

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-08-2012 18:38 - 968 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
09-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım