Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya'nın Libya Büyükelçiliği’ne saldırı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-10-2013 15:26 - 871 Okunma

Trablus’taki Rusya Büyükelçiliği’ne silahlı kişiler tarafından saldırı düzenlendi. Büyükelçilik çalışanlarından yaralanan olmadı. Şu an olay ile ilgili soruşturma yapılıyor, saldırının nedenleri olarak incelenen gerekçeler arasında gerek siyasi, gerekse siyaset ile hiç ilgisi olmıyanlar yer alıyor.

Çarşamba akşamı (2 Ekim) Trablus’taki Rusya Büyükelçiliği’ne bir saldırı gerçekleştirildi. Yerel İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre yaklaşık 10 erkek iki arabayla büyükelçilik binasına yaklaşıp ateş açtı. Saldırganlar, büyükelçilik binasının yanındaki arabayı havaya uçurup bina içerisine girmeye çalıştılar. Ama korumalar ve olay yerine yetişen Libya güvenlik güçleri saldırganların ateşine karşılık verdi, bunun sonucunda saldırganların biri vuruldu.

Libya Başbakanı Zeydan Muhammed ve Dışişleri Bakanı Muhammed Abdulaziz olay nedeniyle üzüntüsünü ifade etmek için Trablus’taki Rusya Büyükelçiliği’ni ziyaret ettiler.

Bazı Rus uzmanları Trablus’taki olayın Suriye sorunu ile ilgili olduğu görüşünü ifade ettiler. Bu görüşü paylaşan Doğu Bilimi Enstitüsü Arap Araştırmaları Merkezi uzmanı Boris Dolgov konu ile ilgili şunu söyledi:

Rusya Büyükelçiliği’ne gerçekleştirilen saldırı arkasında kimilerin bulunduğu ve onları bunu yapmaya iten nedenlerin ne olduğuna dair kesin bilgiler henüz ortada yok. Ama bu saldırının Libya’da bulunan aşırıcı grupların Rusya’nın Suriye krizi konusundaki net ve sert tutumundan bir intikamı olduğunu tahmin etmek hiç te zor değil. Bilindiği gibi, Libya’dan Suriye’ye çok sayıda militanlar gönderiliyordu ve gönderiliyor zaten. Ayrıca, Libya’da Esad karşıtı grupların eğitildiği kamplar faaliyet göstermektedir’.

Bu arada Libya’da Trablus’taki olay farklı şekilde değerlendiriliyor. Yerel medyaların bilgilerine göre saldırı bir kadının gerçekleştirdiği iddia edilen Libya’lı subayın öldürülmesinden intikam alma amacıyla düzenlendi. Bazı verilere göre bu kadının Rusya’nın, diğer verilere göre ise Ukrayna’nın vatandaşı. Libya’da birçok insan eski SSCB ülkelerini birbirinden pek ayırmadığı için bütün bu ülkelerin vatandaşlarına Rus diyor. Bu arada medyalar Libya’lı subayın öldürülmesi nedenleri ile ilgili birkaç versiyon ileri sürüyor. Birincisine göre subay sözü geçen kadının eşine şantaj yaptığından dolayı öldürülmüş. İkincisine göre, kadın Muammer Kaddafi’nin yanlısıymış ve subayın Libya liderinin devrilmesi ile ilgili olması yüzünden onu öldürmüş. Üçüncü versiyona göre ise subay bu kadının eşiymiş ve bir aile kavgası sonucunda hayatını kaybetmiş. Kadının (onun vatandaşlığının ne olduğu farketmez) Rusya Büyükelçiliği binasında saklandığı ve öldürülen subayın mensup olduğu aşiretin temsilcilerinin onu almak için saldırı düzenledikleri iddia edildi.

 Rusya’nın Libya’daki Büyükelçiliği’ne yapılan saldırı şahsi bir eylemdir


  Kremlin’den ITAR TASS Ajansı’na açıklamalarda bulunan bir haber kaynağı, Rusya’nın Libya’daki Büyükelçiliği’ne yapılan saldırının şahsi bir eylem olduğunu ifade ederek, ‘‘Bildiğim kadarı ile söz konusu durum, şahsi bir mesele yüzünden meydana geldi. Neyse ki elçilik çalışanlarından herhangi birine zarar gelmedi’’ dedi.

Kimliği tespit edilemeyen bir grup tarafından dün akşam saatlerinde Trablus’ta bulunan Rusya Büyükelçiliği’ne saldırı düzenlendi. Libya İçişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, iki otomobille elçilik yakınına gelen 10 kişilik grup, önce otoparkta bulunan araçlara, daha sonra elçilik binasına ateş açtı. Güvenlik güçlerinin olay yerine ulaşması ile birlikte kaçan saldırganlardan ikisi yaralandı. Elçilikteki diplomatlardan ya da güvenlik görevlilerinden ise hiç kimse yaralanmadı.

   “Rusya’nın Libya Büyükelçiliği’ne saldırı Arap Baharı’nın bir sonucu”

Rusya Devlet Duması Dışişleri Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Rusya’nın Libya Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırının Arap Baharı’nın bir sonucu olduğunu söyledi.

Libya’nın başkenti Trablus’ta Çarşamba akşamı kimliği belirsiz kişiler Rusya Büyükelçiliği’ne ateş açarak içeriye girmeye çalışmıştı. Kimse zarar görmedi.

Puşkov, “Koalisyon güçlerinin saldırısından ve Muammer Kaddafi rejimi devrilmeden önce Libya istikrarlı bir ülkeydi. Bu istikrar tüm bölgeye yayılıyordu.” dedi.

Libya’nın kontrol edilmeyen bir durumda bulunduğunu belirten komite başkanı, “Bu, Batı’nın rejim değişikliği yönünde önceden düşünülmemiş eylemlerinin doğal bir sonucudur” yorumunda bulundu.

Puşkov, “Sonuç itibariyle dünya Arap Baharı’nı değil, kaosu, aşırıcı örgütlerin güçlenmesini ve kontrol kaybını elde etti.” ifadesini kullandı.
Henüz doğrulanmayan bir senaryoya göre, söz konusu saldırının nedeni olarak Libyalı bir subayın bir Rus vatandaşı tarafından ‘‘sözde’’ öldürülmesi gösterildi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-10-2013 15:26 - 871 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım