Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya'nın Dış Politika Konsepti
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-12-2012 15:36 - 1160 Okunma

  Rusya basını, Devlet Başkanı Putin’in talimatı üzerine hazırlanan “Rusya’nın Dış Politika Konsepti”nin taslağına ulaştığını duyurdu.

Belgedi, aslında, 2018’de yapılacak yeni devlet başkanlığı seçimine kadarki dönem için ülkenin dış politika platformu niteliğini taşıyor.

Belgede yer alan temel ifadelerden birinde Rusya’nın, günümüzün son derece belirsiz dünyasında uluslararası ilişkiler kurmak zorunda olduğu yazıyor. En önemli ilkeler arasında, tüm devletler için güvenliğin bölünmezliği ve aşırı kuvvet kullanılmasına meydan verilmemesi yer alıyor. Devletlerarası hukuk kurallarının ihmali ise devletlerarası ilişkilerin istikrarsızlığına yol açıyor.

İstikrarsızlığın diğer faktörleri arasında, küresel ekonomik kriz, BM'nin rolünün tesviyesi ile terörizm ve uyuşturucu trafiği gibi uluslararası meydan okumalar gösterildi. Bu koşullarda benzersiz jeopolitik olanaklara sahip Rusya’ya uluslararası politikanın ve küresel ekonominin “dengeleyicisi” rolü ayrılıyor. Böyle koşullarda Moskova, ileride de Şanghay İşbirliği Örgütü, BRİKS grubu, BDT ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü gibi örgütlerin geliştirilmesine aktif olarak katılmaya hazır. Siyaset uzmanı Pavel Danilin, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte eski Sovyetler Birliği’ndeki entegrasyonun Rusya’nın dış politikasının önceliği olacağını belirterek şunları söyledi:

“Bağımsız Devletler Topluluğu’nun ve eski Sovyetler coğrafyasındaki ülkelerin rolü artmakta. “Rusya’nın Dış Politika Konsepti” taslağında bu konuya oldukça büyük yer ayrıldı. Zannederim ki, bütünleşme girişimleri aktifleştirilecek. Söz konusu, öncelikle ekonomik bütünleşme. Ekonomik entegrasyona katılacak ülkelere, politik formatta ayrıcalıklar dâhil değişik ayrıcalıklar sağlanacak.”

Fakat eski Sovyetler coğrafyasındaki ülkelerle bütünleşme, diğer önemli oyuncularla, bu arada Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Afrika ülkeleri ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerle sıkı ilişkilerin sürdürülmesini engellemiyor. Moskova, füze savunma sisteminin Rusya’ya yönelik olmadığına dair Washington’un teminat vermesi, ABD’nin devletlerarası hukuk kurallarına saygı göstermesi ve egemen devletlerin iç işlerine karışmaması için ısrar etmek niyetinde. Bu bağlamda İran’ın nükleer problemini anımsatmak yerinde olur. İran’a saldırı tehlikesinin artması Rusya’yı tedirgin ediyor. İran’a karşı olası saldırı gerçekten de feci sonuçlara yol açacak. Bu sonuçların gerçek boyutu tasavvur edilemez. Moskova’ya göre problem yalnız barışçıl yollarla çözülmeli. Aynı zamanda Kuzey Kore’nin nükleer statüsü, Moskova için kabul edilemez.

“Rusya’nın Dış Politika Konsepti”nden anlaşıldığı gibi Rusya, kendi güvenliğini ve ulusal çıkarlarını korumak amacı ile ileride de dünya politikasına ve küresel ve bölgesel problemlerin çözülmesine çok aktif ve yapıcı biçimde katılmak niyetinde. Aynı zamanda Moskova, ileride de Birleşmiş Milletlerin alternatifsizliğini savunacak. Rusya, partnerlerin çıkarlarını anlayışla karşılayarak hesaba almaya çalıştığı gibi kendi çıkarlarına da saygı gösterilmesini istiyor. Dış politika teknolojisi “yumuşak güç” olarak nitelendirildi. Bu teknoloji, medeni toplumun olanaklarına dayalı mekanizmaları, enformasyon ve iletişim metotlarını, insani metotları ve klasik diplomasinin diğer alternatif metotlarını içeriyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-12-2012 15:36 - 1160 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
17-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım