Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya batıyı uyardı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-06-2013 08:25 - 759 Okunma

   Suriye krizi, Vladimir Putin ve David Cameron arasındaki görüşmenin başlıca konusu oldu. Görüşme, Kuzey İrlanda’da yapılan G8 Zirvesi öncesinde Londra’da yapıldı. Her iki lider, Suriye ile ilgili birçok anlaşmazlığın aşılması gerektiği konusunda mutabık kaldı. Fakat Rusya ve İngiltere’nin, kan dökülmesini durdurmak gibi tek bir hedefi güttüğü belirtildi.

İngiltere başbakanı, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısına, ikili ilişkilerde elde edilen başarıları saymakla başladı. Liderlerin bir yılda dört kez görüşmesi, karşılıklı yatırımların artırılması ve iki ülkenin iş dünyaları arasındaki ilişkilerin gelişmesi, gerçekten de yoğun olan diyalogun sonuçları olarak gösterildi. Örneğin, Pazar günü Londra’da enerji şirketleri arasında ve GLONASS ile ilgili yeni kontratların imzalandığı açıklandı. İngiltere, Rusya’nın söz konusu uzay küresel konumlandırma sistemi için topraklarında istasyon yerleştirilmesi hakkında müzakereler başlatmayı kabul etti.

Fakat, ikili ilişkiler dışında uluslararası ilişkiler kapsamı altına giren Suriye sorununda şimdilik karşılıklı bir anlayış bulunamadı. İngiltere, Suriye’de akan kandan tamamen hükümetin sorumlu olduğunu savunuyor. Yine de İngiltere başbakanı iyimserdi ve Moskova ve Londra arasındaki ayrılıkların giderilebileceğini söyledi:

“Yaptığımız konuşmadan anladığım kadarıyla esas konularda fikir birliği var. Kanın dökülmeye devam etmesini ve Suriye’nin dağılmasını önlemeliyiz ve Suriyelilere ülke yönetimini seçme ve aşırı güçlerle savaşıp yok etme olanağı sağlamalıyız. Suriyelilerin barış sürecine katılmasına yönelik Lavrov ve Kerry’nin çabalarına G8 Grubu’nun destek vermesi hakkında da mutabakata vardık.”

Cameron, İngiltere’nin Suriye muhalefetine yardım yapacağını söylemesine ve silah ambargosunun kaldırılmasını desteklemesine rağmen, silah sevkiyatını yapmayacağını bildirdi. Cameron, Suriye’de ulusal ve etnik azınlıklara haklarını garantileyebilecek bir muhalefet olmadıkça sevkiyatın ihtiyatsızca atılan bir adım sayılabileceğini bildirdi.

Basın toplantısı sırasında Putin ise Rusya’nın neden eli kanlı olan diktatöre silah sağladığı sorusuna yanıt vermek zorunda kaldı:

“Her iki tarafın da eli kanlı olduğunu inkar etmeyeceğinizi düşünüyorum. Her zaman şu soru ortaya çıkıyor. Suçlu kim? Düşmanları öldürdükten sonra insanların gözleri ve kameralar önünde iç organlarını yiyenlere destek vermek bence doğru değil. Siz bu insanlara mı silah sevk etmek istiyorsunuz? İş böyleyse, yüzlerce yıl Avrupa’da uygulanan insani değerlere bunun herhalde hiçbir ilişkisi yok. Dikkatinizi şu hususa çekmek isterdim. Rusya, Suriye’nin meşru hükümetine uluslararası hukuk normlarına uygun olarak sevk ediyor. Biz, tüm ortaklarımızı sözü geçen normlara uyarak faaliyette bulunmaya çağırıyoruz.”

Görüşmenin ardından Putin ve Cameron, Suriye çözümü ile ilgili diyaloga G8 zirvesinde devam etmek konusunda anlaştılar.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-06-2013 08:25 - 759 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım