Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya; 'Ulusal çıkarlarımıza yönelik tehditler yoğunlaştı
Rusya Akdeniz’e dönüyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-02-2013 13:29 - 870 Okunma

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Akdeniz’deki çıkarlarını koruyabilmek için Rusya’nın bu bölgede sürekli savaş gemilerini tutması gerektiğini belirtti. Bakan, yeni büyük deniz birliği komutanlığının oluşturulması talimatını verdi.

Rusya Savunma Birliği toplantısında Şoygu, “Rusya’nın Akdeniz’deki ulusal çıkarlarını korumak ve deniz kuvvetlerinin bölgede kalıcı varlığını sağlamak için Donanmanın büyük deniz birliği komutanlığını oluşturmak gerekir.” diye konuştu.

Rusya, Akdeniz’de daimi varlığını sağlayacak. Rusya Donanması Operasyonel Filosu, 2015 yılına doğru bölgede yerleştirilecek. Genelkurmay’dan yapılan açıklamaya göre birlik, Karadeniz ile Kuzey ve Baltık filoların gemilerinden oluşacak.

Yeni grup, SSCB Donanması Beşinci Operasyonel Filosu örnek alınarak oluşturuluyor. Asıl bu birlik, Soğuk Savaş döneminde Akdeniz bölgesinde görev yapıyordu. O yıllarda, bu birliğimize Amerika’nın Altıncı Operasyonel Filosu karşı koymaktaydı. Fakat Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bir yıl sonra Beşinci Filo da dağıtıldı.

Zaman, bu adımın aceleyle atıldığını gösterdi. Akdeniz bölgesi, önde gelen dünya devletleri çıkarlarının çatışma merkezi olarak kalıyor. Arap Baharı, Libya’da Kaddafi’nin iktidardan uzaklaştırılması, Suriye’de uzayan savaş gibi son yıllarda yaşanan olaylar, bunun en parlak ifadesidir. 20 Şubat’ta Karadeniz Filosu’nu ziyareti sırasında Rusya Savunma Bakanı, Akdeniz bölgesinde Rusya ulusal çıkarları için çok büyük tehdidin yoğunlaştığına işaret etti. Bu nedenle Rusya Donanması da dünya okyanusunun tüm bölgelerinde görev yapmalı.

Donanma karşısında gerçekten de ciddi bir görev bulunuyor. Filo için lojistik sistemin meydana getirilmesi gerekiyor. Günümüzde tek üs, aynı zamanda yabancı ülkelerde bulunan tek Rusya askeri deniz tesisi, Suriye’nin Tartus limanında bulunuyor. Ayrıca, 2-3 yılda Karadeniz filosuna ait gemilerin terkibi de yenilenmeli. Rusya Genelkurmay Başkanı Sözcüsü, eski Karadeniz Filosu Komutanı Amiral İgor Kasatonov şunu söyledi:

“Doğal olarak bunun için büyük harcamalar, yeni gemiler gerekiyor. Jeopolitik açıdan böyle bir birliğin kurulması, doğru bir adımdır. Sovyetler Birliği zamanında kurulan Beşinci Filonun aynısını oluşturmak için bütün kuvvetleri seferber etmek gerek.”

Grubun amaçlarının son derece açık olduğunu belirten “Eksport Voorujeniy” dergisinin Baş Editörü Andrey Frolov şunu anlattı:

“Her şeyden önce bunun bir bayrak gösterisi, uluslararası ölçüde Rus emellerinin sergilenmesi, herhangi bir soruna daha operasyonel bir şekilde tepki gösterme olanağı olduğunu düşünüyorum. Çoğu hallerde, gemilerin Sevastopol’dan denize çıkması, gereken yere varması 4-5 gün alır. Durum ise çok daha hızlı bir şekilde gelişebilir.”

Uzmanlar, donanmanın yenilenmesiyle ilgili sorunun çözülmesi için 2-3 yıllık bir sürenin oldukça reel olduğunu düşünüyor. Uzmanlara göre şimdilik bu görevi mevcut gemiler de başarıyla yerine getirebilecek. Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, gelecekte oluşturulacak Akdeniz grubu kapsamındaki işbirliğinin, geçenlerde gerçekleştirilen tatbikatlar sırasında geliştirildiği bildirildi. Rusya filosunun bölgedeki tatbikatları ocak ayında düzenlenmişti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-02-2013 13:29 - 870 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım