Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya: Esad’ın istifası önşart olarak ileri sürülemez
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Lübnan ve Suriye ziyaretlerinin ardından Moskova'ya geldi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-08-2015 09:58 - 601 Okunma
 İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bugün Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. İki bakanın gündeminde, İran'ın 5+1 ülkeleri ile nükleer programı konusunda imzaladığı anlaşma, Suriye krizi ve IŞİD'le mücadele başlıkları var. Rus Bakan Lavrov, görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı açıklamada, Moskova'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki krizlerin barışçıl yoldan çözümü için İran ile sürdürdüğü işbirliğini artırmaktan yana olduğunu belirtti.
 
Rus bakan, "Ülkelerimizin barış sağlanması için sürdürülen çabalara katılmasının,  bölge halkının çıkarlarına uygun sonuçlar getireceğinden eminim" ifadelerini kullandı.
 
İlişkilerimizi Yeni Bir Boyuta Taşıyabiliriz
 
Tahran-Moskova ilişkilerine de değinen Lavrov, "Ülkelerimiz ikili ve uluslararası ilişkilerin tüm alanlarında yapıcı işbirliği yürütüyor. Çok yoğun ve üst seviyede iletişime sahibiz, bakanlıklarımız arasında yoğun istişareler gerçekleştiriliyor" dedi. Lavrov, Rusya ve İran ilişkilerinin yeni bir boyuta taşınması için gereken her türlü imkana sahip olduklarını da vurguladı.
 
‘Nükleer Anlaşma Rusya İle İlişkilerimize Olumlu Yansıyacak'
 
İran Dışişleri Bakanı Zarif ise 5+1 ülkeleri (BMGK daimi üyeleri ve Almanya) ile imzaladıkları nükleer program anlaşmasının Rusya'yla ilişkilerinin gelişmesine imkan sunacağından emin olduklarını kaydetti.
 
Zarif şunları söyledi: "Viyana'da imzalanan anlaşmanın ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişimine büyük etki yapacağından eminiz. Anlaşma, ekonomi ve savunma dahil birçok alandaki işbirliğimize olumlu katkı sunacak." Tahran'ın Moskova ile ilişkilerine büyük anlam atfettiğini kaydeden İranlı Bakan, "Rusya ile ortak çıkarlarımız var. İşbirliğimizin artması için gereke her adımı atacağız" diye konuştu.
 
‘Rusya İle Ticaretimizde Tüm Engeller Kalkacak'
 
İranlı Bakan Zarif, Lavrov ile ikili görüşmelerinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında ise Rusya ile nükleer enerji işbirliğini sürdürme kararı aldıklarını duyurdu. Zarif, Batılı ülkelerle imzalanan nükleer anlaşma çerçevesinde İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasıyla, Moskova ile Tahran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin önünde duran tüm engellerin kalkacağını ifade etti.
 
Lavrov, İran’ı Ziyaret Edecek
 
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise İran ile kolaylaştırılmış vize rejimine yönelik anlaşmanın imzalanmasını hızlandırma kararı aldıklarını açıkladı. İran’ı ziyaret etmeyi planladığını da açıklayan Rus bakan “Bakanlıklarımız arasında düzenli görüşmeler yapılıyor. Sayın Bakan Zarif de Tahran davetini yineledi. Bu davete, uzlaşılan tarihte memnuniyetle icabet edeceğim” dedi.
 
‘Kasım Süleymani’nin Moskova Ziyareti İddiası Dedikodu’
 
Lavrov ayrıca, BM yaptırımları nedeniyle yurtdışına çıkma yasağı olan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin temmuzda Moskova'yı ziyaret ettiği iddialarını da ‘dedikodu’ olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner tarafından gündeme getirilen iddia daha önceden de Kremlin tarafından yalanlanmıştı. Bu arada Suriye krizine de değinen Rus Bakan, krizin siyasi yoldan çözümü için Devlet Başkanı Beşar Esad’ın istifa etmesinin ön şart olarak ileri sürülmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-08-2015 09:58 - 601 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
30-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım