Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rus Dışişleri Bakanı Lavrov Tahran’a gidiyor
İranlı politika uzmanı ziyareti değerlendirdi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-12-2013 16:18 - 755 Okunma

   Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi tarafından yapılan bir açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un İran’a gerçekleştireceği ziyaret sırasında ikili ilişkiler konusu ve bölgesel meselelerin ele alınacağı bildirildi.

Uzmanların tahmin ettiklerine göre ziyaret kapsamında Lavrov kısa bir süre önce Cenevre’de kabul edilen anlaşma zemininde Tahran’daki yetkililerle İran’ın nükleer programı hakkında istişareler yapacak. Peki, hangi konular daha masaya getirilebilir? Tahran’lı politika uzmanı, İran Mehr Haber Ajansı’nın eski Baş Editörü Hasan Hanizade ‘Rus radyosuna ziyareti değerlendirdi.

‘Sergey Lavrov’un İran ziyareti çok ama çok büyük önem taşıyordur. Ziyaret kapsamında Sayın Lavrov İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve başka üst düzey yetkilileriyle görüşecek. Müzakerelerin ana maddeleri arasında Cenevre 2 Konferansının toplanması ve daha geniş anlamda Suriye krizinin diplomatik yollarla çözüm arayışları yer alacaktır. Lavrov İran ile Altılar Grubu arasında imzalanmış anlaşmanın öngördüğü taahhütlerin yerine getirilmesi konusunu mutlaka masaya getirecektir. Ayrıca taraflar büyük bir ihtimalle İran ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve barışçıl atom alanındaki işbirliği konularını görüşecekler’.

Kasım’da Cenevre’de kabul edilen İran’ın nükleer programı ile ilgili bir anlaşmanın imzalanmasının ardından İran’da yeni nükleer santrallerin inşaatı ile ilgili tartışmalar yine gündeme geldi. Moskova böyle projelerin gerçekleştirilmesine yardım niyetini yakın zamanda ya doğrulayacak ya da yalanlayacaktır. Hasan Hanizade, İslam Cumhuriyeti’nin Rus barışçıl atoma büyük umutlar bağladığını kaydederek şunu söyledi:

‘Rusya’nın nükleer alanda gelişmiş teknolojilere sahip olması ve Buşehr nükleer santralinin birinci ünitesinin inşaatı ve işletilmesine dair tüm taahhütlerini tamamen yerine getirmesi göz önünde bulundurulduğunda İran’da Rusya ile bu alanda işbirliğini geliştirme planları olumlu karşılanıyor. Bu nedenle Tahran kendi topraklarında yeni nükleer santrallerin kurulmasını istiyor ve bu alanda Moskova’nın yardımcı olacağını ummuyor’.

Yine de İran’da yeni nükleer santrallerin inşaatı konusu şimdilik sadece planlar düzeyinde tartışılıyor. Bu planlar sırf bir sürü şartların yerine getirilmesi halinde hayata geçirilebilir. Söz konusu şartlardan en önemlisi İslam Cumhuriyeti’ne karşı uygulanan yaptırımların kesin olarak ortadan kaldırılmasıdır.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-12-2013 16:18 - 755 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım