Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ricciardone:Türk-ABD İlişkileri Heyecanlı Dönemde
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-06-2012 16:00 - 742 Okunma

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone Türk - Amerikan ilişkilerinin çeşitlenmesiyle çok daha heyecanlı bir döneme girildiğini söyledi. Hafta başında yapılan yıllık Türk Amerikan Konseyi toplantıları için Washington’da bulunan Ricciardone, Türk – Amerikan savunma ilişkisinin son derece önemli olduğunu, ancak artık bunun da ötesinde iki ülkenin ticaret, yatırım, bilim, eğitim gibi birçok alanda “dost ve ortak” olduğunu söyledi.

Washington ziyareti sırasında Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Ricciardone Suriye konusunda kolay çözüm olmadığını söyledi.
Ricciardone şöyle konuştu: “Bu konuda kolay bir çözüm yok. Kimse askeri çözüm istemiyor. Çünkü iyi veya etkili bir askeri çözüm yok. Dolayısıyla, Esad rejiminin üzerinde baskı kurarak çekilmesini istiyoruz.  

İran Konusunda Yaklaşımımız Örtüşüyor

Türk Amerikan Konseyi toplantıları devam ederken ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’dan yapılan petrol ithalatını azalttığı gerekçesiyle Türkiye dahil bazı ülkelerin mali kuruluşlarını yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı. İran’ın nükleer programı iki yıl öncesine kadar Türk-Amerikan ilişkilerinde sorunlu konulardan biriydi. Ricciardone, o dönem yaşanan anlaşmazlığa rağmen tarafların yaklaşımlarının büyük ölçüde örtüştüğünü söyledi.

Ricciardone şöyle konuştu: “İran konusunda tutumumuz zaten büyük ölçüde örtüşüyordu. Örneğin, en temel konu İran’ın nükleer silah edinmesi… Türkiye hiçbir zaman İran’ın nükleer silah edinmesini onaylamadı, bu konuda farklı görüş bildirmedi. Bu bizim için de geçerli. Bu konuda tutumumuz aynı. Nükleer silah edinmeye çalıştıkları iddialarını reddettiklerinde İranlılar’a ne ölçüde güvendiğimiz konusunda görüş ayrılığı yaşadık. Nükleer programlarına baktığımızda İran’ın silah geliştirme kapasitesine ulaşmaya çalıştığını görüyorduk; Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi raporları da bunu gösteriyordu. Türkiye bir süreliğine bu konudaki kuşkusunu bastırmayı tercih etti. Güven konusu bir yana – ki biz İran’ın nükleer programı konusunda yaptıkları açıklamalara hemen hemen hiç güvenmiyoruz – Türkiye’yle Amerika, İran’ın uluslararası toplumla müzakere etmesini desteklemek için birlikte çalışıyor. Görüşmeler yeniden başladı.

Eğer barışçı amaçlara dayalı bir nükleer programa sahip olmak istiyorsa, buna sahip olabilir. Ancak kuşkuya yer bırakırsa, nükleer programını kitle imha amacıyla kullanabileceği ihtimaline yer verirse, dünya buna karşı koyacaktır. Türkiye de zaten bu mesajı pekiştiriyor.” diye konuştu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-06-2012 16:00 - 742 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım