Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Putin - Aliyev buluşmasının ayrıntıları
İki ülke Hazar'daki sorunların çözümünden yana
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-08-2013 09:48 - 1105 Okunma

  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. İki ülkenin Hazar Bölgesi ülkelerinin sorunlarının çözülmesini istediğini belirten Putin, Rusya'nın Dağlık Karabağ sorununun çözümünde yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.



Beraberindeki heyetle birlikte Bakü’ye giden Rusya Devlet Başkanı Putin’i havaalanında Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Yakup Eyyubov ve diğer yetkililer karşıladı. Bakü’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Putin, Aliyev’le enerji, savunma, ulaşım ve askeri alanda işbirliği olmak üzere pek çok konuyu görüştü.

Rusya heyetinde, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Olağanüstü Hal Bakanı Vladimir Puçkov, Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, Ekonomik Gelişim Bakanı Aleksey Ulükayev, Rosoboroneksport Başkanı Anatoliy İsaykin, Rosneft Başkanı İgor Seçin ve Lukoyl Başkanı Vagit Alekperov yer aldı.

Azeri mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmeden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın da Azerbaycan’ın da Hazar Bölgesi ülkelerinin sorunlarının çözülmesini istediğini belirtti. Putin ayrıca, Rusya’nın Dağlık Karabağ sorununun çözümünde yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.

“Görüşmemizde Hazar Bölgesi'nin sorunlarına önem verdik. Bölgede çözülmemiş çok sorun mevcut” diyen Putin bunların arasında demarkasyon sorunu, biyolojik kaynakların korunması gibi konuların olduğunu belirtti.

2010 yılının eylül ayında Rusya ve Azerbaycan arasında bir anlaşma imzalanarak devlet sınırı belirlendi. Anlaşmaya ek olarak imzalanan dökümanda ise sınırın tam olarak geçtiği yerleri işaret edildi. İki ülke arasında vizesiz rejim uygulaması devam ediyor.

 Vladimir Putin, Azeri mevkidaşı ile 31 Ekim-1 Kasım 2013 tarihlerinde Bakü’de düzenlenecek olan Üçüncü Uluslararası İnsani Forumu’na yönelik hazırlıkları da görüştüklerini açıkladı.

Kurucuları Rusya ve Azerbaycan olan forumun ilki 2011 yılında düzenlendi. Forum kapsamında “Multikültüralizm (çokkültürlülük): başarılar ve sorunlar.” “Dünyayı değiştiren modern teknolojiler”, “Bioteknoloji ve etik sorunları”, “Sosyal gazetecilik ve yüksek teknolojiler”, “Postmodern kültürde geleneksel değer sistemleri” gibi konularında yuvarlak masa görüşmeleri gerçekleştirildi.

2012 yılında yapılan ikinci forumda ise yaklaşık 100 ülkeden 600’e yakın temsilci katıldı. Katılımcılar arasında halen görevde olan veya eski devlet ve hükümet kurum ve kuruluş yöneticileri, dünyaca ünlü bilim insanları yer aldı.

Azerbaycan gemileri yılın sonuna kadar Rusya’ya dostça bir iade-i ziyaret gerçekleştirecek.

Putin, “Görüşmelerimiz kapsamında Rusya’nın Hazar Filosundan bir gemi grubunun Bakü’yi ziyaret etmesi de öngörüldü. Gemi grubunda Dağıstan isimli füze gemisi ve küçük savaş gemsi Volgodonsk da yer alıyor. Yılın sonunda ise Azerbaycan denizcileri Astrahan’a iade-i ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyor” açıklamasında da bulundu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-08-2013 09:48 - 1105 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım