Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Nükleer Kriz Açıklaması
UAEK Başkanı, İsrail’i de işaret etti
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-11-2012 08:44 - 983 Okunma

Irak'ın başkenti Bağdat'ta resmi temaslarda bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Iraklı yetkililerle nükleer silahlardan arındırılmış Ortadoğu ve İran'ın nükleer programını ele aldı.

“İran'ın nükleer programı görüşmelerinde durum çok zor, endişe verici” diyen Amano, nükleer silahlardan arınmış Ortadoğu arayışının İsrail’i de kapsadığını vurguladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığına seçildiğinden bu yana Irak'a ilk kez gelen Amano, Irak Başbakanı Nuri Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmelerde bulundu.

Amano, Dışişleri Bakanlığı'nda Zebari ile yaptığı ortak basın toplantısında, 2010 yılında hazırlanan nükleer silahsızlanma ek protokolüne Irak'ın katılımını ve Irak'ın nükleer enerjiyi barışçı amaçlarla kullanma isteğini görüştüklerini, ek protokole taraf olan ve imzalayan Irak'a teşekkür ettiğini söyledi.

İran'ın nükleer programını da ele aldıklarını dile getiren Amano, ''Bu mevzu çok karmaşık ve önemlidir. Buna rağmen diplomatik bir çözümün bulunmasının önemine vurgu yaptık. Kurum ile İran arasında 13 Aralık'ta bir toplantı düzenlenecek. Bu arada temiz ve nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu'nun oluşturulmasını ele aldık” dedi.

“Durum Çok Zor ve Endişe Verici”

Amano, ''İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerde ilerleme kaydedilecek mi? İran'la ilişki nasıl olacak?” sorusu üzerine, şu cevabı verdi:

“İran'ın nükleer programı meselesinde diplomatik bir çözüm bulunmasına odaklandık. İran'dan daha fazla işbirliği bekliyoruz. Durum çok zor, endişe verici. Ama buna rağmen iyimser olunmalı.”

“Nükleer Silah Konusu İsrail’i de Kapsıyor”

Amano, nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu arayışında olduklarını, bu durumun İsrail'i de kapsadığını belirtti.

“Irak, İran'ın Nükleer Meselesinde Rol Almaya Hazır”

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de Amano ile yaptıkları görüşmede, İran'ın nükleer sorununda, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile iyi ilişkileri bulunması hasebiyle İran'ın nükleer meselesinde rol alabileceğini dile getirdiklerini kaydetti.

Zebari, İran'ın nükleer programıyla ilgili toplantıya ev sahipliği yapma şerefine nail olduklarını, devletler hukuku, uluslararası anlaşmalar ve bağlayıcı unsurlarla bu konuyla ilgili diyalog, görüşme ve çözüme ulaşma imkanının bulunduğuna inandıklarını vurguladı.

Irak'ın kitle imha silahlarından arınma konusunda üzerine düşeni yaptığını dile getiren Zebari, “Irak, Ortadoğu'da kitle imha silahlarından kurtulan ilk ülkedir. Irak, Körfez bölgesi ve ile Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması için çağrıda bulunuyor. Irak, geçmişteki nükleer, kimyasal ve füze programlarının artıklarından kurtulmak için çalışıyor. Irak, bölgede barışın sağlanması için yapılacak tüm girişimlere katılmaya hazır” ifadesini kullandı. (AA)

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-11-2012 08:44 - 983 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
17-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım