Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Nijerya’daki Şiilerin Son Durumu
İslami İnsan Hakları Komisyonu, Nijeryalı Şiilerin öldürülmesinin Uluslararası Ceza Divanına taşındığı bilgisini verdi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-03-2016 08:32 - 576 Okunma

Merkezi İngiltere’de bulunan İslami İnsan Hakları Komisyonu, dün Nijerya emniyet güçleri tarafından, Nijerya Şii Lideri Şeyh İbrahim Zakzaki’nin evine ve Bakıyetullah mescidine düzenlenen saldırının Uluslararası Ceza Mahkemesine taşındığını bildirdi. 

2015 yılında 12 Kasım günü Nijerya ordusu Zaria’da Müslümanların dini merasimine saldırı düzenledi. Nijerya ordusu bu gruptan bazı kişilerin ordu konvoyuna taş atarak saldırdığını iddia ettiler. Oysaki, Nijerya İslami Hareketi, Nijerya ordusunun bu iddialarının bariz bir yalan olduğunu söylemişlerdi. 

Bir gün sonra, Nijerya ordusu aynı şekilde Şeyh Zakzaki’nin evini hedef almış ve Şeyh Zakzaki’yi tutuklamışlardı. Yayınlanan raporlara göre Nijerya ordusu bu tutuklamadan önce, Şeyh Zakzaki’nin tutuklanmasına engel olmak isteyenleri öldür Şeyh Zakzaki’de bu saldırılarda yaralanmış ardından da onlarca kişiyle birlikte yaralı halde tutuklanmıştı. 

Bu saldırıda aralarında Şeyh Zakzaki’nin 3 oğlunun da bulunduğu yüzlerce kişi öldürüldü. Nijerya Şii Lideri Şeyh Zakzaki “komplo ve kargaşa çıkarmakla” suçlanarak tutuklandı. 

Nijerya halkı 29 Şubatta başkent Abuja’da Şeyh Zakzaki’nin serbest bırakılması için protesto gerçekleştirdi. Nijerya İslami Hareketi, Şeyh Zakzaki’nin hiçbir şart sunulmaksızın serbest bırakılması vurgusunu yaptı ve Abuja’dan ordunun mazeret kabul edilemez şiddetine cevap vermelerini istedi. 

İslami İnsan Hakları Komisyonu 16 Aralık 2015’te, Nijerya’da Şiilere düzenlenen saldırı sonrasında bazı toplu mezarlara ait ellerinden somut deliller olduğu bilgisini verdi. İslami İnsan Hakları Komitesi ayrıca, Nijerya ordusunun Şeyh Zakzaki’nin evine saldırdıktan sonra gizlice, yüzlerce cesedi bu mezarlara gömdüğünü açıkladı. 

İnsan Hakları Örgütleri de Nijerya Ordusunun Şii Müslümanlara yönelik ölümcül saldırıları hakkında tam ve bağımsız bir şekilde bir araştırma yapılmasını istediler. Uluslararası Af Örgütü Uzman Araştırma Danışmanı Lucy Freeman, Nijerya Ordusu tarafından yapılan son insan hakları ihlalini şok edici olarak değerlendirdi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-03-2016 08:32 - 576 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
21-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım