Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
NATO'nun tek kara karargâhı
Her tarafta kapattılar İzmir'de açtılar
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-12-2012 09:27 - 1110 Okunma

  
  28 üyenin ortak kararıyla NATO Müttefik Kara Komutanlığı'nın İzmir'e alındığını açıklayan NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, ''Türkiye'nin sınırı, NATO'nun sınırıdır" dedi ve Patriot füze sistemiyle Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmasının mümkün olmadığını iddia etti.

   
NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, ''Türkiye'nin sınırı, NATO'nun sınırıdır. Ani saldırı durumunda Kuzey Atlantik Konseyi derhal toplanır, herhangi bir gecikme olmaz'' dedi.

Korgeneral Hodges, NATO'nun Buca'da bulunan Müttefik Hava Komutanlığı kompleksinde düzenlediği basın toplantısında, bu komutanlığın NATO Müttefik Kara Komutanlığı olarak hizmet vermeye başlayacağını belirtti. Hodges, 28 üyenin ortak kararıyla NATO Müttefik Kara Komutanlığı'nın İzmir'e alındığını ifade etti. Hodges, bunun da üyelerin Türkiye'nin önemini bir kez daha teyit ettiği anlamına geldiğini dile getirdi.
İttifak 'Üçüncü aşamaya' girmiş

NATO'nun kuruluşundan bu yana iki evreyi tamamladığını, doğu blokuna karşı kurulan örgütün yeni bir dünya düzeninin oluşmasının ardından 1990'larda ikinci aşamaya geçtiğini anlatan Hodges, şöyle konuştu: ''NATO, 3. evrede ekonomik koşullar ve yeni tehditleri göz önüne alarak kendi yapısında değişiklikler yapıyor. NATO Müttefik Kara Komutanlığı'nın İzmir'e alınması, ittifakın 3. evreye geçişinin göstergesidir.''
Türkiye, NATO'nun sınırı oldu!

Hodges, bir gazetecinin ''Türkiye'ye yönelik ani bir saldırının söz konusu olması durumunda nasıl hareket edileceğine'' yönelik sorusuna, ''Türkiye'nin sınırı, NATO'nun sınırıdır. Böyle bir durumda Kuzey Atlantik Konseyi derhal toplanır, herhangi bir gecikme olmaz'' yanıtını verdi.

İzmir'de yarın yapılacak törenle, NATO Müttefik Hava Komutanlığı yerini Kara Komutanlığı'na bırakacak.

NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, ''Patriotlar bir savunma sistemi. Bu sistemle uçuşa yasak bölge oluşturulması ya da saldırı yapılması mümkün değildir'' dedi.

Türkiye'nin patriot talebiyle ilgili sorularını yanıtlayan Hodges, bu talebin NATO'nun karar organı olan Kuzey Atlantik Konseyi tarafından değerlendirildiğini belirtti ve şöyle devam etti:

''Bu konuda henüz bir karar alınmadı. Konu değerlendirme aşamasında. Karar için 28 üyenin de olumlu görüş vermesi gerekir ancak ben teorik olarak bir üyenin karşı çıkması için bir neden göremiyorum.''
Belçika'daki Müttefik Harekat Komutanlığı'na bağlı üç ana karargahtan biri olan bu üs, NATO'daki tek kara komutanlığı olma özelliğini taşıyor. Başbakan Erdoğan geçtiğimiz günlerde sarfettiği "Türkiye NATO toprağıdır" sözü büyük tepki çekmişti. 
 

Diğer yandan Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) Oramiral James Stavridis, üst düzey temaslarda bulunmak için Türkiye'ye geldi. İzmir'de NATO Müttefik Kara Komutanlığı üssünün açılışında konuşan Stavridis, "NATO, Türkiye'ye güvendi. Türkiye'de her zaman NATO'ya güvenebilir" dedi. NATO'nun yeni komuta yapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında İzmir'de oluşturulan NATO Müttefik Kara Komutanlığı, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral James Stavridis ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni temsilen Ege Ordusu Komutanı Abdullah Atay'ın katıldığı törenle faaliyete geçti.

Türkiye'ye konuşlandırılacak Patriot sistemlerinin komutasının bağlı olduğu isim Stavridis, İzmir'de oluşturulan NATO Müttefik Kara Komutanlığı üssünün açılışında, "NATO, Türkiye'ye güvendi. Türkiye'de her zaman NATO'ya güvenebilir" dedi.  Oramiral Stavridis, törende yaptığı konuşmada, Türk halkına, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve İzmirlilere NATO'ya verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

NATO'nun yeni yapılanmasında oluşturulan Müttefik Kara Komutanlığı'nın İzmir'de kurulmasının sembolik açıdan özel anlam taşıdığını ifade eden Stavridis, "İzmir yüzyıllar boyunca kültürlerin kesişme noktası olmuştur. Nihayetinde NATO da ittifaka üye 28 ülkeyi birleştiren bir köprüdür. Bu nedenle kara komutanlığının İzmir'de bulunmasının sembolik bir anlam da taşıdığını düşünüyorum" diye konuştu.
NATO'nun tek kara karargâhı

Genelkurmay Başkanlığı, NATO'nun yeni komuta yapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında yeni komuta yapısında bulunan önemli ve etkin karargâhlardan birinin Türkiye'de bulunmasına kara verildiğini açıkladı. Bu karargâh, NATO'nun dünyadaki tek kara karargâhı olma özelliği taşıyor.
Afganistan'da Libya'da da Türkiye var

İzmir'de NATO Müttefik Kara Komutanlığı üssünün açılışında konuşan Stavridis, Türkiye'yi Afganistan'da, Libya'da ve Balkanlar'da NATO'nun yanında olmakla övdü. Ancak bu sözler, milyonlarca Müslüman'ı katleden ve ardından da barış gücü olarak işgalci Batı'nın menfaatlerini korumaya gelen NATO'nun esas amacını gözler önüne seriyor.

1991'de Sovyet Rusya'nın dağılmasından sonra komünizmi hedefinden çıkaran Batı, rotasını İslam'a çevirmişti. Oramiral Stavridis, binlerce Müslüman'ın öldürüldüğü Afganistan, Libya ve Balkanlar'da Türkiye'nin NATO'nun yanında olduğunu söyledi. Türkiye'nin NATO için taşıdığı öneme işaret eden Stavridis şunları kaydetti: "Türkiye, ittifakın her zaman güvenilir bir üyesi olmuştur. Afganistan'da, Balkanlar'da, Libya'da, dünyanın her yerinde NATO'nun gittiği her yerde, Türkiye'nin önemli ve etkin katkıları olmuştur. NATO, üye olduğu günden itibaren her adımında Türkiye'ye güvendi. Aynı şekilde Türkiye'de her zaman NATO'ya güvenebilir."
Kapatılan üslerin görevleri de İzmir'de

İzmir'deki komutanlık yeni yapısıyla NATO'nun en önemli merkezlerinden biri haline gelen İzmir'deki üs, kapatılan Almanya'daki Heidelberg ve İspanya'daki Madrid komutanlıklarının sorumluluk alanlarına giren görevleri de üstlenecek.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-12-2012 09:27 - 1110 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
12-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım