Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Müslümanlar huzuru hak ediyor
D-8, 4. Sanayi bakanları toplantısı iran’da başladı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-01-2015 08:41 - 759 Okunma
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) 4’üncü Sanayi Bakanları Toplantısı; Türkiye’den Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla başkent Tahran’da başladı.
 
Birçok Sorun Çözülebilir
 
İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade, işbirliği ile ülkelerin birçok sorunun çözülebileceğini belirtti. Türkiye’yi temsil eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, D-8’in Müslümanların hak ettikleri refaha ulaşmalarını amaçladığını belirtti.
 
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) 4’üncü Sanayi Bakanları Toplantısı Türkiye’den Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla başkent Tahran’da başladı. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade, işbirliği ile ülkelerin birçok sorunun çözülebileceğini belirtti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, D-8’in Müslümanların hak ettikleri refaha ulaşmalarını amaçladığını belirtti.
 
İran’ın başkent Tahran’daki Parsian Azadi Otel’de gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan D-8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, ekonomik işbirliği için yeni alanları ve D-8 bünyesinde ekonomik işbirliğinin durumunu değerlendirdi. Musavi, “D-8 ülkeleri arasında ortak yatırımlar ve projelerle ekonomilerimizi kalkındırmada önemli katkılar sağlayabiliriz. Ancak özel sektörün katılımı olmadan bu projeleri gerçekleştiremeyiz” diye konuştu. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade de toplantıda yaptığı konuşmada D-8 ülkeleri içerisinde İran, Türkiye ve Malezya gibi sanayi alanlarında gelişmiş olan üyelerin tecrübelerini diğer üyelere aktarmasının gerekliliğine işaret etti. D-8 gibi diğer bölgesel oluşlarla işbirliğine gidilebileceğine işaret eden Nimetzade, “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Şanghay İşbirliği Örgütü gibi diğer bölgesel kuruluşlarla işbirliği yaparak D-8 üyesi bazı ülkelerin karşı karşıya olduğu birçok sorunu çözebiliriz” ifadelerini kullandı.
 
“Erbakan müslümanların refahını düşünmüştü”
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “D-8 çatısı altında yürütülen sanayi alanındaki işbirliklerinin somut projelerle hayat geçirmeye ve daha ileri noktalara çıkarmaya ihtiyaç var” dedi.
 
Işık, yaptığı konuşmada, “Bugün burada 1997 yılında Türkiye’nin eski Başbakanı merhum Necmettin Erbakan’ın öncülüğüyle kurulan Gelişen Sekiz Ülke Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 4. Sanayi Bakanları Toplantısı kapsamında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Sizlerin de bildiği gibi, rahmetli Erbakan D-8 projesini başlatırken, gerek nüfus gerekse yeraltı ve yer üstü zenginlikleriyle dünyada büyük potansiyele sahip olan ülkelerimiz arasında işbirliğini güçlendirerek, büyük çoğunluğu Müslüman olan halklarımızın dünyada hak ettikleri daha iyi yaşam standartlarına ve refah seviyesine ulaşmalarını amaçlamıştı. Bu amacınülkelerimiz arasında hâlâ geçerli olduğunu görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
 
D-8 örgütünün kurulduğundan bu yana geçen süre içerisinde üye ülkelerin dünya ekonomisindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkileri çeşitlendirmek ve üye ülkelere yeni imkânlar oluşturmak için önemli tartışma platformları oluşturduğuna işaret eden Işık, “Bunlarla birlikte, D-8 üyesi ülkeler arasındaki ticaret hacmi her geçen yıl artmış; 1997 yılında yaklaşık 15 milyar Dolar olan ticaret hacmi 2011 yılında 130 milyar Dolara yükselmiştir. Sadece bu gösterge bile ülkelerimiz arasında başlayan D-8 işbirliği sürecinin başarısını göstermesi bakımından önemlidir” bilgisini verdi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-01-2015 08:41 - 759 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım