Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Meşal’in Suudi Arabistan’a çelişkilerle dolu ziyareti
HAMAS’ın Suriye krizindeki stratejisi ve Beşar Esat yönetimi aleyhinde izlediği beklenmedik tutum, Riyad’ı HAMAS’ı kendi safına alabileceğine dair iyimserliğini arttırmış bulunuyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-07-2015 09:19 - 730 Okunma
Filistin İslami Direniş Hareketi HAMAS’ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal’in Suudi Arabistan’ı ziyaret edip, Suud kralıyla görüşme gerçekleştirirken, bazı İsrailli komutanların itirafına göre, Suudi Arabistan, İsrail’in 2014 yılında Gazze’ye düzenlediği saldırıda, Tel-Aviv ile Gazze aleyhinde yakın işbirliği içinde oldu.
 
Meşal’e, Muhammed Nezal, Salih el-Aruri ve Musa Ebu Merzuk başta olmak HAMAS’ın Siyasi Bürosundan birkaç kişi daha Meşal’e Riyad ziyaretinde eşlik etti.
 
Bu, Meşal’in üst düzey Suudi yetkilileriyle son yıllarda yaptığı ilk ziyaret sayılıyor.
 
Meşal ile Suudi yetkililerinin bu ziyarette ele aldığı en önemli konulardan birinin HAMAS ile Suudi Arabistan’ın ikili ilişkilerini iyileştirmek olduğu ifade ediliyor.
 
HAMAS ile Suudi Arabistan’ın ilişkileri her şeyden ziyade farklı düşünce ve anlayışların etkisi altında olan bir konudur.
 
HAMAS, İhvancı yaklaşıma sahip bir Filistin hareketi sayılırken, Suudi Arabistan, Müslüman kardeşleri, düşman bir örgüt olarak telakki ediyor.
Bu farklı anlayış ve eğilimdendir ki, Suudi Arabistan, HAMAS’a karşı Fetih Hareketi ile stratejik ilişkilere sahiptir ve Filistin konusunda Fetih’i desteklemek, Riyad’ın esas stratejisi olarak biliniyor.
 
Bu yüzden, HAMAS Hareketi, direnişin önemli halkalarından biri sayılırken, Suudi Arabistan ise, Ortadoğu’da uzlaşma cephesinin lideri olarak ortaya çıkıyor.
 
Aynı farklı kimlik modeli, İsrail’in Gazze’ye yönelik geçen yıl gerçekleştirdiği savaşta, Al-i Suud hükümeti, Gazze ve HAMAS Hareketi’ni savunmadığı gibi, hatta, bazı İsrailli komutanların savaş sonrasında yaptığı açıklamalara göre, bu savaşta Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkeleri, Tel-Aviv ile yakın işbirliği yaptı.
 
Gelinen nokta sorulması gereken bir soru var ve o da şu ki, Suudi Arabistan ve HAMAS’in farklı siyasi ve kimliksel anlayışa sahip olmalarına rağmen, acaba, Meşal, neden Riyad’a yakınlaşmaya çalışıyor?
 
Bu sorunun cevabını, HAMAS ve Suudi Arabistan açısından ayrı ayrı olarak vermek gerekiyor.
 
İhvancı yaklaşımı olan HAMAS Hareketi, son aylarda, Mısır’da Abdul-Fettah es-Sisi yönetimine yakınlaşmaya çalıştı.
 
Muhammed Mursi’nin görevden uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan askeri darbenin mimarı olan Abdulfettah es-Sisi, geçen bir senede, İhvan üyeleri ve liderlerine karşı en sert şekilde davranırken, HAMAS, böyle bir girişimde bulunuyor.
 
HAMAS’ın Mısır’daki Abdul-Fettah es-Sisi hükümetine yakınlaşma çabası, anlaşılan, Suudi yetkililerini memnun ediyor.
 
Ayrıca, HAMAS Hareketi, yaşadığı ekonomik sorunlar sebebiyle, Riyad’ın mali imkanlarından kendi lehine yararlanmak istiyor.
 
Suudi Arabistan de, İran İslam Cumhuriyeti’nin son sıralarda elde ettiği nükleer kazanımları dahil son sıralarda Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri, kendi çıkarları lehine görmüyor ve Yemen krizinde de Riyad’ın müttefiklerinin itirafına göre de, yeniliyor.
 
Böylesi şartlarda, Riyad, HAMAS’ı mali destek vaatleri karşılığında, İran İslam Cumhuriyeti’nden uzaklaştırmaya çalışıyor.
 
HAMAS’ın Suriye krizindeki stratejisi ve Beşar Esat yönetimi aleyhinde izlediği beklenmedik tutum, Riyad’ı HAMAS’ı kendi safına alabileceğine dair iyimserliğini arttırmış bulunuyor.
 
Filistin İslami Direniş Hareketi HAMAS’ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Suudi Arabistan’a yaptığı bu ziyaretle, Riyad’la ilişkilerini iyileştirmeye çalışıyor, oysa, 2007’den beri ve Suudi Arabistan tarafından “Mekke Anlaşması”nın uygulanmamasının ardından, Riyad ile HAMAS ikili ilişkileri, soğumaya yüz tuttu.
 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-07-2015 09:19 - 730 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım