Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Mahkumun talebine redde Özgündüz tepkisi
Caferi imam talebi neden reddedildi?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-12-2013 11:59 - 1533 Okunma

   CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Osmaniye T Tipi Cazevi'nde yaşanan laiklik ilkesine aykırı ve insan hakları ihlali olayını TBMM'de gündeme getirdi. Önerge metni ve konuyla ilgili mahkeme kararı ektedir.


Osmaniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yatmak olan hükümlü Miktat Algül 02.10.2013 tarihli dilekçesiyle kendisinin Alevi İslam inancına mensup biri olduğu gerekçesi ile mensubu olduğu inancın din adamlarıyla görüşme yapmasının temel hakkı olduğunu ileri sürerek gereğinin yapılmasını talep etmiştir. İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz  bu talebin neden reddedildiğini Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e sordu:

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

            Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

            Saygılarımla.

 

 

                                                                                                                      Ali ÖZGÜNDÜZ

İstanbul Milletvekili

 

Osmaniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yatmak olan hükümlü Miktat Algül 02.10.2013 tarihli dilekçesiyle kendisinin Alevi İslam inancına mensup biri olduğu gerekçesi ile mensubu olduğu inancın din adamlarıyla görüşme yapmasının temel hakkı olduğunu ileri sürerek gereğinin yapılmasını talep etmiştir. Osmaniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun 25.06.2013 tarih ve 2013/101 sayılı kararı ile Ceza ve İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkındaki Tüzük'ün 93. maddesi 2. Fıkrasında “Hükümlünün mensup bulunduğu dinin görevlilerince ziyaret edilmesine ve onlarla iletişim kurmasına, kurum güvenliğini tehlikeye düşürmemek koşuluyla izin verilir” hususuna istinaden Osmaniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan protokol kapsamında Osmaniye İl Müftülüğü tarafından görevlendirilen 2 vaizin görevli olarak geldiği, hükümlü Caferi mezhebinden olsa da Caferi mezhebi İslam dinine bağlı bir mezhep olduğu, hükümlünün istemesi halinde kurumdaki görevli vaizlerle görüşmesinin sağlanacağı belirtilerek Osmaniye İnfaz Hâkimliği’nin 07.10.2013 tarih ve 2013 1294 esas ve 2013/1300 karar sayılı karan ile talebin reddine karar verilmiştir. 1982 Anayasası’nın laik devlet ilkesine aykırı biçimde, tek dinin bir mezhebi kişinin talebinin aksine dayatılmış, din ve inanç hürriyeti ihlal edilmiştir. Üstelik aynı uygulamalara çok kez başvurulmuştur. Bu bağlamda:

 

1.      Kişi Caferi olmasına rağmen, talebinin aksine Hanefi inancının önderinin gönderilme nedenleri nelerdir?

2.      Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan protokol nedir? Hangi hükümleri barındırmaktadır?

3.      Osmaniye İl Müftülüğü ve/veya Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kişinin talebinin reddedilmesine dair herhangi bir görüşü var mıdır? Bu görüş, Cezaevi Savcılığı tarafından mı talep edilmiştir?

4.      Laik bir devletin kurumlarından birinde, karar alınırken Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan görüş alınması ya da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eğilimi doğrultusunda karar verilmesi ne derece doğrudur?

5.      Türkiye’deki cezaevlerinde, daha önce buna benzer biçimde Alevi, Caferi, Şafii vb. mezheplere mensup tutuklu ve hükümlülerin isteğinin kaçı reddedilmiş ve yerine Hanefi imam verilmesi kararlaştırılmıştır?

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-12-2013 11:59 - 1533 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım