Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Libya’da huzur dikiş tutmuyor
Libya’da huzur dikiş tutmuyor Batılı ülkeler kaosa sürükledikleri Libya’da ortaya çıkan silahlı grupları kontrol edemiyor. Birleşmiş Milletler öncülüğünde Cenevre’de gerçekleştirilen Libya görüşmelerinden de temenniden başka bir sonuç çıkmadı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-01-2015 09:44 - 732 Okunma
İsviçre’nin Cenevre kentinde, BM öncülüğünde Libyalıların yürüttüğü ve iki gün süren siyasi diyalog görüşmeleri sona erdi. Libya’daki kaosu sonlandırmayı amaçlayan toplantıdan hiçbir net sonuç çıkmadı. İsviçre’nin Cenevre kentinde, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Libyalıların yürüttüğü ve Trablus’taki Milli Genel Kongre üyelerinin katılmadığı iki gün süren siyasi diyalog görüşmeleri sona erdi. İlk tur görüşmelerinin belirlenen tarihten bir gün önce tamamlanmış olması toplantıdan sonuç alınamayacağı ihtimalini güçlendirdi. Libya’daki tüm grupların katılmadığı toplantıda katılımcıların, kanun egemenliğinin ve insan haklarına saygının hükmettiği tek ve demokratik bir Libya istekleri de temenniden öteye gidemedi. İkinci tur görüşmeler yine Cenevre’de gelecek hafta yapılacak. Müzakerelere katılmayan grupların da gelecek hafta gerçekleştirilecek müzakerelere katılması sağlanmaya çalışılacak.
 
Halk eskiyi arıyor
 
Libya kentlerinin tamamında yüzlerce silahlı grup bulunuyor. Cenevre’de yapılan toplantı silahlı grupların kentlerden çıkmaları gerektiğine vurgu yapılırken bunun nasıl olacağına değinilmedi. Çünkü bu silahlı gruplar kendi kontrollerindeki bölgeleri kaybetmemek için her şeyi yapmaya hazır durumda. Giderek şiddeti daha da artan bir kaos ortamının yaşandığı Libya’da sayısı tam olarak bilinmeyen insan kanunsuz bir şekilde silahlı gruplar tarafından tutuklanmış durumda. Ülkede kaçırılan ve kaybolan sayısı on binlerle ifade edilen insan var. Milyonlarca Libyalı ülke içinde ve dışında mülteci durumda... Ülkenin birçok bölgesine en temel sağlık hizmetleri bile ulaştırılamıyor. Ülkenin bu halinden şikâyet eden Libyalılar Kaddafi döneminde bu sıkıntıların hiçbirini yaşadıklarını ifade ediyorlar. 
 
Ülkede ulaşım çöktü
 
Libya’daki neredeyse tüm havalimanları kapalı durumda... Çoğu ülke havayolları güvenlik gerekçesiyle Libya’ya uçmamayı tercih ediyor. Ülkede kara ve deniz ulaşımı da sıfıra düşmüş durumda. Libya halkı mecbur kalmadıkça bir kentten başka bir kente gitmiyor. Bunun en temel sebebi seyahat sırasında hangi grubun sizi durdurup, nasıl bir davranacağının bilinmemesi. 
 
4 yıldır huzur yok 
 
Libya’da 17 Şubat 2011’de yaşanan devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014’te ise emekli General Hafter’in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata’daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus’taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Olayların ardından biri Tobruk’ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus’ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, başkentteki Milli Genel Kongre’nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi’nin destek verdiği Hafter’e bağlı “Onur Operasyonu” koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor. 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-01-2015 09:44 - 732 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım