Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Lavrov-Muallim buluşması
Ortak tutum
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-01-2014 16:40 - 977 Okunma

 MOSKOVA –  Suriye Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid el Muallim Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Suriye'deki krizin siyasi çözümü amaçlı olarak düzenlenmesi beklenen Cenevre II Konferansının başarılı olması için gerekli her çabanın harcanması gereğinde iki ülkenin aynı vizyonu paylaştıklarını belirtti.

Muallim ve Lavrov bugün Moskova'da bulundukları temasların ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında; Cenevre II’nin Suriye'deki krize siyasi çözüm temin etmesi, herhangi bir dış müdahale olmaksızın bizzat Suriyeliler arasında diyalogun temelini oluşturması, başta terörle mücadele olmak üzere Suriye halkının ideallerini gerçekleştirmesi, Suriye'de güvenlik ve istikrarın sağlanması için uygun adımlar bulma, laik bir devlet olarak Suriye'nin egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü koruması gereğinin altını çizdiler.

Ortak basın toplantısının başında kendisine ve ona eşlik eden heyete davetinden dolayı Lavrov’a teşekkürlerini ifade eden Muallim; bunun da iki dost ülke arasındaki koordinasyonun derinliğini yansıttığını belirtti. Muallim; Lavrov ile görüşmelerinde Cenevre II konferansına ilişkin hazırlıkları masaya yatırıp karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını ifade ederken iki tarafın ortak bir vizyon sergilediklerini söyledi.

Muallim Cenevre II Konferansının Suriye'deki krize siyasi çözüm sağlanmasında temel oluşturması ve Suriye halkının ideallerini gerçekleştirmesi temennilerinde bulundu.

Suriye'nin Rusya'nın tutumuna güveni ve oynadığı role takdiri çerçevesinde Lavrov’a Halep Kentinde bir dizi güvenlik icraatıyla ilgili taslak takdim ettiğini belirten Muallim; bunun hayata geçirilmesi ve askeri operasyonların durdurulması için sıfır saatinin belirlenmesi için bir dizi temaslarda bulunmasını istediğini açıkladı.

Muallim Lavrov’a silahlı grupların kaçırdıkları vatandaşları serbest bırakmaları karşısında cezaevlerindeki kimi tutukluların serbest bırakılması ve bu konuda listelerin hazırlanmasının Suriye tarafından kabul edildiğini bildirdiğini söyledi.

Rusya'nın talebi üzerine Birleşmiş Milletler örgütleriyle işbirliği içinde Ğazlaniye Köyüne insani yardımların ulaştırıldığını ve Cdeydet el Şiybani Köyüne de benzer yardımların ulaştırılacağını Lavrov’a aktardığını ifade eden Muallim; bu denemelerin başarılı olması ve silahlı grupların üstlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri ve insani yardım konvoylarına ateş açmamaları halinde bu icraatların başka bölgelerde de uygulanacağını belirtti.

Suriye'deki kimyasal tersanenin yurtdışına taşınması konusunda ise Muallim; bu konuda Rusya ile günübirlik koordinasyonun mevcut olduğunu söyledi.

Muallim kimi devletlerin Cenevre II Konferansının tekerine çomak sokma çabaları ve ‘Suriye Muhalefet Koalisyonu’ olarak bilinen oluşumun katılımı konusundaki çıkan söylemlere rağmen Suriye'nin bu konferansa katılacağını ve başarılı olması için çabalarını sürdüreceğini belirtti.

Basın konferansında Lavrov; Muallim ile iki ülke arasındaki ilişkileri masaya yatırdıklarını ifade ederken, Cenevre II Konferansına hazırlıklara odaklandıklarını söyledi.

Suriye hükümetinin uzun zamandan beri konferansa katılacağını açıkladığını ve katılımcı heyetini belirlediğine dikkat çeken Lavrov; fakat bunun mukabilinde ‘Suriye muhalefetinin’ benzer bir adım atmamasının endişe verici bir durum olduğunu ifade etti.

Lavrov aynı zamanda Rusya'nın batılı ortaklarının konferansa katılım konusunda yurtdışında bulunan muhalefetle birlikte ‘koalisyon’a odaklanmaları ve Suriye'nin ulusalcı muhaliflerini bu bağlamda dikkate almamalarının endişe verici bir durum olduğunu sözlerine ekledi. Ulusal Koordinasyon heyeti ve Kürt tarafların konferansa katılım için batı tarafından dikkate alınmadıklarına işaret eden Lavrov; konferansa katılımı organize eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-monn’a bu bağlamda açık işaretlerin gönderildiğini belirtti.

Muallim ile görüşmelerinde Cenevre II Konferansının ana hedefinin akan Suriyeli kanlara son vermekle birlikte Suriye'nin terör ve tekfirci radikallik yuvası olmamasını temel hedef olarak alması üzerine anlaştıklarını belirten Lavrov; Suriye'nin laik, egemen ve bağımsız bir devlet olarak korunmasına ilaveten halk bileşenlerinin tümünün hak ve hukuklarının korunması üzerine anlaştıklarını ifade etti.

Suriye'de kanların akıtılmasına son verme ve radikal tekfirci terör örgütlerinin eylemlerine son vermenin yanı sıra acilen halledilmesi gereken meselelere işaret eden Lavrov; insani durumların iyileştirilmesinin bu meseleler arasında yer aldığını ve ani icraatların alınması gerektiğini belirtti. Lavrov bu bağlamda Suriye hükümetinden gerekli garantilerin alındığını ve hükümetin bu konuda üstüne düşen sorumlulukları yerine getirdiğine dikkat çekerken, ‘silahlı grupların’ da üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri gereğinin altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov; ‘silahlı grupların’ insani yardımların muhtelif bölgelere ulaştırılmasına izin vermeleri ve insani yardım konvoylarına ateş açmamaları için birkaç gün önce Paris’te ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bulunduğu temaslarda bu konuyu ele aldıklarını söyledi. Lavrov, Kerry’nin bu konuda ‘silahlı gruplarla iletişimde bulunacağını ve bu konuyu halledeceğini söylediğini aktardı.

Rusya'nın Suriye'nin içinde ve dışında bulunan Suriyelilere insani yardımlarını sürdüreceğini belirten Lavrov; Kuveyt’te düzenlenen toplantıda birçok ülkenin Suriye halkına mali ve insani yardımlarda bulunacakları ilanında bulunduklarını, bu devletlerin de BM aracılığı ile bu yardımlarını fiili olarak hayata dökme önemine işaret etti.

Lavrov Muallim ile Suriye'deki kimyasal tersanenin yok edilmesi konusunu da masaya yatırdıklarına işaret ederken Rusya'nın bu konuda mali, lojistik ve güvenlik katkılarında bulunduğuna dikkat çekti. Bu meselenin engellenmesi amacıyla kimi tarafların çabalar harcamalarına rağmen sürecin başarıyla ilerlediğine dikkat çeken Lavrov, Muallim ile bu bağlamda tam koordinasyonun sürdürülmesi üzerine anlaştıklarını sözlerine ekledi.

Lavrov zor bir sürece tanık olan dost Suriye halkının bu acılarına son verme ve Suriye'nin tanık olduğu krizden çıkması için Rusya'nın elinden gelen her gayreti göstereceğini, çaba ve temaslarını sürdüreceğinin altını çizdi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-01-2014 16:40 - 977 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım