Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Koalisyon görüşmelerinde ikinci tur başlıyor
Bayram öncesi koalisyon için ilk görüşmeleri yapan Başbakan Davutoğlu, bu hafta partilerin kapısını yeniden çalacak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-07-2015 08:14 - 576 Okunma
Hükümet kurma görevini 10 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan alan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümeti kurmak için 35 günü var. MHP ilk turda kapıları kapatmış, hem MHP hem de HDP, AK Parti heyetine koalisyon için CHP'yi işaret etmişti.
Koliasyon turuna 7 Haziran seçimlerinde ikinci parti olan CHP ile başlayan Davutoğlu, 14 Temmuz'da MHP'nin, 15 Temmuz'da ise HDP'nin kapısını çaldı.
Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerinin ilk turunda en olumlu görüşme CHP ile gerçekleşti. Görüşme sonrasında Ak Parti ve CHP, bir "temas heyeti" kurulması konusunda uzlaştı. Her iki partinin koalisyon görüşmeleri konusunda yapacakları tüm temaslara ilişkin açıklamaların "aynı dilde" olmasını sağlayacak bu heyette, CHP'den Haluk Koç, AK Parti'den ise Ömer Çelik yer alıyor.
 
MHP KOALİSYONA KAPILARI KAPATTI
Davutoğlu ve AK Parti heyetinin MHP ile yaptıkları görüşme ise koalisyon açısından CHP'nin tam tersi bir havada sona erdi. MHP Lideri Bahçeli görüşmede, partisinin koalisyonunun tarafı olmaya niyeti olmadığını bir kez daha teyid etti, AK Parti'ye koalisyon için CHP'yi işaret etti. Aksi halde yeniden seçime gidilebileceği mesajını verdi.
AK Parti-MHP görüşmesinin CHP'den bir başka farkı ise görüşmeden ortak bir "temas heyeti" çıkmaması oldu. CHP ile temasların süreceğinin işareti olan "temas heyetinin" bir benzerinin MHP ile de kurulması konusundaki AK Parti teklifi, Bahçeli ve kurmayları tarafından kabul görmedi.
 
HDP DE CHP'Yİ İŞARET ETTİ
Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerinin ilk turundaki son durağı olan HDP de koalisyon için CHP'yi işaret etti.
HDP ile koalisyon düşünülmemesine rağmen görüşme yapılmasını "aldığı oy oranı ne olursa olsun, demokrasi anlayışım gereği TBMM'de temsil edilen tüm partilerle görüşürüm" diyerek açıklayan Davutoğlu, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada HDP ile koalisyonu düşünmemelerinin nedenlerini şöyle açıkladı:
''Selahattin Demirtaş seçimlerden hemen sonra yaptığı açıklamada, AK Parti'nin içinde olduğu bir hükümete içerden ya da dışardan destek vermeyeceklerini söyledi. AK Parti içinde yapılan istişarelerde, HDP ile koalisyona tabandan ya da parti örgütünden destek verilmedi.''
 
İKİNCİ TUR DA CHP İLE BAŞLAYACAK
İlk tur görüşmeleri kamuoyuna bu şekilde yansırken, gözler ikinci tura çevrildi. 'İkinci tur görüşmelerini bayramdan sonra yapacağım' diyen Davutoğlu'nun ilk olarak kapısını çalacağı parti, birinci turda olduğu gibi yine CHP olacak.
HÜKÜMET KURULAMAZSA NE OLUR?
Başbakan, 24 Ağustos'a kadar hükümeti kuramaz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir isme görev vermezse, erken seçime gidilmesi bekleniyor. Erken seçim kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alınacak. Kanun gereği karar alınmasını takiben 90 gün geçtikten sonraki ilk pazar günü genel seçim olacağından, takriben Kasım ayı sonlarında seçmenler yeniden sandık başına gitmekle karşı karşıya kalabilecek.
 
GEÇİCİ BAKANLAR KURULU OLUŞTURULACAK
Anayasa'nın 114. ve 116. maddesi erken seçim için gerekli ve net bilgileri veriyor. Anayasa'ya göre, seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde, seçim hükümeti kurulacak. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıklarına TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na bu üç bakanlık dışında, siyasi parti gruplarından oy oranlarına göre bakanlık verilecek.
 
PARTİLERE OY DAĞILIMINA GÖRE BAKAN VERECEK
Böylece AK Parti-CHP-MHP ve HDP, milletvekili dağılımına göre bakan verecek. Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını, Meclis Başkanı Başbakan'a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine ise meclisten veya dışarıdan bağımsız bakanlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyu gerekmeyecek. Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görevde olacak.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-07-2015 08:14 - 576 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım