Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kıbrıs'ta kritik buluşma
BM yeni danışman atadı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-08-2014 07:22 - 895 Okunma

 Kıbrıs müzakereleri kapsamında Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay ve Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis ara bölgede yeniden bir araya geliyor.

Şubat ayında başlayan müzakerelerde öngörülen görüşme sıklığı müzakereciler için iki haftada bir, liderler için ise ayda birdi. Sürece destek vermek ve ivme kazandırmak için Ada’ya giderek Rum lider Nikos Anastasiadis ve Türk lider Derviş Eroğlu ile görüşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, görüşmelerin sıklaşmasını önermişti. Müzakerecilerin haftada bir, liderlerin ise iki haftada bir görüşmesi planlanmıştı. Ancak müzakere süreci, tarafların maddeler üzerinde anlaşamaması ve yakınlık sağlayamaması sebebiyle tıkandı. Müzakereciler 23 Temmuz’dan bir ay sonra ilk kez bir araya gelecek.

Gündemde ekonomi, toprak ayarlaması ve Avrupa Birliği üyeliği var.

BM yeni danışman atadı

Şubat ayında müzakerelerin başlamasına kadar Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon’un Kıbrıs özel danışmanı olarak görev yapan Alexander Downer’ın görev süresi Nisan ayında doldu. Downer, Kıbrıs’tan ayrılırken “Kıbrıs’ta artık iki lider anlaşma yapabilecek cesarete, sorumluluğa ve güce sahip. Ada’da olumlu bir momentum var, çözümden umutluyum” diye konuştu. Downer’ın yerine özel danışman atanmadı. BM arabuluculuğunda, BM’nin kontrolündeki ara bölgede gerçekleştirilen müzakerelere, daha alt düzey bir temsilci olan BM Kıbrıs özel temsilcisi Lisa Buttenheim katılıyordu.

Görüşmelerin sıklığının azalması ve müzakere sürecinin tıkanma noktasına gelmesinin ardından, BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon da bir adım atarak Norveçli üst düzey diplomat, dışişleri ve savunma bakanlığı da yapmış olan Espen Barth Eide’yi Kıbrıs Özel Danışmanı olarak atadı. Eide, Eylül ayı içerisinde Kıbrıs’a gidecek.

Eide ismini Türk tarafı da Rum tarafı da ‘olumlu karşıladığını’ duyurdu. BM kaynakları, Eide’nin atanmasının Kıbrıs sorununun çözümünde yeni bir dinamik yaratmasını umduklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ban ki-Moon’un Eide’yi Kıbrıs özel danışmanı olarak atamasının ardından bir açıklama yaparak “Ada'daki tüm taraflar, iki kesimli-iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde Ada'nın yeniden birleşmesi ve barışa ulaşılmasına yönelik adımlar atılması gerekiyor” dedi.
Müzakere başlıkları

Müzakere masasında altı başlık var: Yönetim, toprak, mülkiyet, AB, ekonomi ve garantiler. 2012'de kesilen ikinci müzakerelerde toprak ve garantörlük başlıkları dışında diğer konularda ilerleme kaydedilmişti.

İki buçuk yıl sonra yeniden başlayan müzakerelerde diğer dört başlık yeniden görüşülüp üzerinde uzlaşıldıktan sonra, toprak konusu ele alınacak. Toprak konusunun da çözülmesi durumunda, garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla garantiler konusu görüşülüp müzakereler sonuçlandırılmaya çalışılacak.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-08-2014 07:22 - 895 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
17-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım