Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kerbela'da matem ve sancak değişim töreni
Mukaddes türbelere siyah sancaklar asıldı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-10-2014 17:14 - 1988 Okunma

Mukaddes Hz. İmam Huseyn ve Hz. Ebulfazl Abbas (Onlara selâm olsun)Türbeleri; 25 Ekim 2014 (30 Zilhicce 1435) günü kılınan yatsı namazının ardından, geleneksel Sancak değişim Törenleri’ni düzenleyerek H. 1436 yılı Muharrem-i Harâm ayının ve “Huseynî Hüzünler Mevsimi”nin başladığını ilan etti.

KERBELA- Hz.İmam Huseyn’e (O'na selâm olsun) ve Hz. Ebulfazl Abbas’a (O'na selâm olsun) ait Kubbe-i Şerîfeler’in tepesinde bulunan kızıl sancaklar sırayla düzenlenen törenlerde indirildi ve yerlerine özel kara renkteki matem sancakları göndere çekildi.

Ehlibeyt (Allah-u Teâlâ'nın en üstün salât-u selâmı, başta Hz.Peygamberimiz olmak üzere hepsine olsun) dostlarının Mukaddes Türbeler ile Beynel-Haremeyn Meydanı’nı hıncahınç doldurduğu törenlere çok sayıda din adamı, kültür adamı ve siyasetçi de eşlik etti.

İlk tören Hz. İmam Huseyn’in (O'na selâm olsun) Mukaddes Türbesi’nde düzenlendi. Mukaddes Türbeler Kurrasından Hacı Mustafa Sarraf’ın hazin Kur’ân-i Kerîm tilavetiyle kızıl sancak indirildi. Ardından Ehlibeyt (Allah-u Teâlâ'nın en üstün salât-u selâmı, başta Hz.Peygamberimiz olmak üzere hepsine olsun) dostlarının “Lebbeyke Ya Huseyn!” nidaları ve Minare-i Şerîfe’lerden yayınlanan “Ya Şehr-i Aşûr” mersiyesi eşliğinde kara sancak göndere çekildi.

(Söz konusu mersiye, Irak’ta ölümsüzleşmiş tarihi mersiyelerinden biridir. Şeyh Hadî el-Kerbelâî tarafından yazılan Mersiye, Irak’ın en ünlü mersiyehanlarından biri olan merhum Hamza Ziğeyyir tarafından okunmuş ve gönüllerde büyük yer etmiştir . Merhum mersiyehan, Hz. İmam Huseyn’e (O'na selâm olsun) matem tutmayı yasaklayan ve bu matemleri tutanlara işkenceler edip katleden devrik Baas diktatörlüğü dönemi boyunca;o zorlu şartlarda matem tutan Huseynîlerin ilham aldığı güçlü seslerden biri olmuştur.)

Ardından Hz.Ebulfazl Abbas’ın (O'na selâm olsun) Mukaddes Ziyaretgâhı’na doğru geçilerek oradaki Sancak Değişim Töreni’ne başlandı. Hz. İmam Huseyn’in (O'na selâm olsun) Mukaddes Ziyaretgâhı’ndaki Sancak Değişim Töreni ile benzer şekilde gerçekleşen törende bu kez “Lebbeyke Ya Abbas” nidaları ile Mukaddes Kerbelâ inledi. Törende bir de beş yıldır devam eden bir gelenek yaşatıldı. Geleneğe göre her sene; Irak’ın farklı bir eyaletindeki Huseynî matem gruplarından Hz. Ebulfazl Abbas(O'na selâm olsun) sancağı getirilerek Zarîh-i Şerîf’in üzerinde yükseltiliyor. Bu yıl bu şeref, Diyale eyaletindeki Hz.İmam Huseyn (O'na selâm olsun) aşıklarına aitti. Sancağı getirip Mukaddes Hz.Abbas (O'na selâm olsun) Türbesi Genel Sekreteri Seyyid Ahmed Safî’ye teslim etmelerinin ardından matem meclisi başladı. Dünyaca ünlü meşhur Iraklı Ehlibeyt (Allah-u Teâlâ'nın en üstün salât-u selâmı, başta Hz.Peygamberimiz olmak üzere hepsine olsun) meddahı ve mersiyehani Hacı Basim Kerbelâî’nin okuduğu mersiylerle Sahn-ı Şerîf (ana avlu) Huseynî nidalarla coştu.

Şii Vakfi Başkanı Salih Hayderî de konuşmasında Hz. İmam Huseyn’in, Ehlibeyti ve dostlarıyla (Allah-u Teâlâ'nın çokça salât-u selâmı hepsine olsun) birlikte ıslah için gerçekleştirdiği, dev fedakarlıklarla dolu mukaddes devriminden ilham alınması ve dersler çıkarılması gerektiğine değindi. Seyyid Hayderî ayrıca Hz. Ebulfazl Abbas’ın (O'na selâm olsun) sahip olduğu yüce makama değindi ve meşhur lakapları olan “Sancaktar (Alemdar)” ile “Sekkâ”nın O hazret’e (O'na selâm olsun) veriliş öykülerini anlattı. (Lakapların öyküleri için şuraya tıklayarak “lakapları” bölümüne tıklayabilirsiniz)

“Curf-un Nasr” dan mesaj var…

Mukaddes Hz. Huseyn (O'na selâm olsun) Türbesi Genel Sekreteri Vekîli Seyyid Efdal eş-Şamî de merasimlerle ilgili bir konuşma yaptı:

“Efendim! İşte aşıkların bugün karşında duruyor! Geçtiğimiz yıllarda; düşmanları senden, atalarından ve ziyaretçilerinden kovuşturmak için şu anda savaş cephelerinde duran aşıkların da onlarla birlikte duruyordu! Efendim; onları muzaffere ederek unut(ul)ma(dıklarını göster), şehitlerini kendi yanında kabul et ve yarânlarından kıl! Şüphesiz kanları İlliyîn’e yücelmiştir! Onlar sana bir mesaj iletmek istiyor. Şöyle diyorlar: “Bizler şu anda savaş cephelerindeyiz; bize dua et Efendimiz! “Curf-un- Nasr” daki zaferimizi sana hediye ettik!” Düşmanlara karşı kazandıkları zaferden sonra (Curf-us-Sakhar’a) bu ismi verdiler.”

(Curf-us-Sakhar: Kayalık kıyı demektir. “Curf-un Nasr” ise Zafer kıyısı demektir.)

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-10-2014 17:14 - 1988 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım