Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kaddafi'yi destekleyenler soykırım yaşıyor
Hiçbir hakları yok işkence altında öldürülüyorlar
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-03-2013 11:47 - 1040 Okunma

Human Rights Watch kuruluşu yine Libya’da ‘insanlık suçu işlendiğini’ açıkladı. İnsan hakları savuncularının dikkatini Taverga şehrinde yaşayan kara derili insanların trajedisi çekti. Muammer Kaddafi rejiminin yıkılmasından sonra isyancılar bu şehirde yaşayan insanlara şehri terk etmeleri için ultimatom verdiler. Bunun nedeni ise şehir sakinlerinin çatışmaların yaşandığı dönemde Albay’a destek vermiş olmaları. İnsanlara en gerekli eşyalarını dahi alma izni verilmedi ve ölümle tehdit edilerek geri dönmeleri yasaklandı. Taverga şehrinden kovulan insanlar Libya’nın değişik yerlerinde kamplarda yaşıyorlar ve silahlı kişilerin sürekli baskı ve saldırılarına maruz kalıyorlar.



Birleşik ve Demokratik Birlik Başkanı Fatma Bu An-Niran, Taverga’da meydana gelen ve yaşanmaya devam edenleri insan hakları savunucularının ‘Kuru’ raporu yansıtmaya yeterli değil dedi. An-Niran sözlerine şöyle devam etti:

Taverga nüfusu 40 bin kişiyi aşıyor. Şimdi bu insanların doğdukları şehir terk edildi, yağmalandı, binalar tahrip edildi, insanların çoğu ya yerinde öldürüldü ya da hapishane odalarında işkenceye çekildi. Taverga hayalet şehir haline döndü. Bu şehrin talihsizliği milis denilen halkı yaptıkları canavarlıklarla bilinen Misuratı’ya yakın bir mesafede bulunuyor olması. En korkunç olanı da bu milislerin bazı liderleri Libya devlet kurumlarında üst makamlara sahipler. Bunlar arasında genel karargah da var, parlamento da var bazı yerel yasama organları da var. Taverga sadece hakkında bilgi alınan tek örnek. Oysa benzeri olaylar ülkenin her yerinde meydana geliyor. Örneğin Bani-Valid’de aynı şekilde çocukları, kadınları öldürdüler. İnsanları sebepsiz tutkluyorlar ve hiçbir soruşturma, mahkeme olmadan hapislerde tutuyorlar. Hatta bazı özel pazarlar da insan satışına kadar iş götürülmüştür. Yani köle ticareti yeniden doğmaktadır. Tüm bunlar bütün dünyanın gözü önünde ve sessiz onayı ile yapılıyor.

Taverga’nın Human Rights Watch raporlarında ilk defa yer almadığını belirtmek lazım. Daha 2011’de insan hakları koruyucuları muhalif Ulusal Geçiş Meclisi’nin dikkatini şehirdeki duruma çekmişlerdi. Şimdi yaptıkları gibi oradaki duruma müdahale etmeleri çağrısında bulunmuşlardı. Rusya Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü bilim çalışanı Anatoliy Yegorin, ancak anlaşılan o ki aradan iki yıl geçmiş olmasına rağmen Taverga konusunda yine alarm sinyalleri veriliyor, şehir sakinlerinin bundan sonraki kaderinin ne olacağı belli değil diyor. Yegorin sözlerine şöyle devam etti:

Yönetim çok zayıf, istedikleri yerlerde bile düzen kuramıyorlar. Trablus’a dışarıdan yardım geleceğini düşünmeye bile gerek yok. Kaddafi rejimini yıkan Batı hala hatırladıkları ve korudukları petrol kaynakları ve bununla ilgili altyapı tesisleri dışında Libya’yı fiilen unuttu. Tüm bunlara rağmen belirtmek isterim ki Trablus isteseydi Taverga’daki durumun normale dönmesi için birşeyler yapabilirdi. Ancak birşeyler yönetime bunu yapmaya hiç gerek olmadığını söylüyor.

Şehirdeki durum ile ilgili endişeleri dile getirmek yerine buraya uluslararası bir komisyon gönderilmeli ki olanlardan kimin suçlu olduğu tespit edilebilsin. Soruşturma yapılmadan da bu olayların arkasında Kaddafi’yi yıkanların durduğu zaten belli. Yeni yönetim bir türlü rahatlayamıyor ve hala Kaddafi’yi desteklemiş olanlara en şiddetli yöntemlere başvurarak baskı uygulamaya devam ediyor. Libya’nın yeni yönetiminin kendi ülkesinde insani sorunlarla uğraşacak halleri de yok. Şimdi daha çok Suriye’deki isyancılara silah göndermekle meşguller.



 Yani anlaşılan o ki Libya’da insan hakları alanındaki felaket daha da derinleşecek. Human Rights Watch’ın yeni canavarlıklari işkenceler ve cinayetler ile ilgili raporunu beklemekten başka yapacak bir şey kalmıyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-03-2013 11:47 - 1040 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım