Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İsyancılara 3,500 ton silah ve cepane sevkedildi
Putin : Suriye’deki gelişmeler bir faciadır
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-04-2013 10:28 - 969 Okunma

 Rusya devletbaşkanı Vladimir Putin 7-8 Nisan’da Almanya’ya yapacağı iş ziyareti arifesinde Almanya’nın ARD televizyon ve radyo kurumuna bir demeç verdi. Vladimir Putin Rusya ile Almanya’nın ekonomik ilişkilerine,Kıbrıs’taki finans krizinin sonuçlarına, Euroya ilişkin sorunlara ve Moskova’nın Suriye’deki gelişmelerle ilgili tavrına değindi.

Vladimir Putir Suriye’deki gelişmeleri dile getirerek şunları söyledi:

 Suriye’deki her iki tarafın da savaş eylemlerine biran önce son vemesi ve Suriye’ye silah sevkinin kesilmesi gerekir. Bize “Rusya Esad’a silah veriyor” diyorlar. Fakat görev yapan yasal hükümetlere silah sevketmenin yasakları yok. . Bu bir,ikincisi de şudur: Amerikan basınında verilen bilgilere göre, son zamanlarda Suriye’deki muhalfete komşu ülkelerin havalimanları üzerinden 3,500 ton silah ve cepane sevkedildi. Tekrar kaydetmek isterim ki, devletlararası hukuk kuralları gereğince şu veya bu ülkede istikrarı silahlı eylemler yoluyla bozmak çabalarında bulunan güçlere silah sevkine yer verilmez. Yürürlükte bulunan bu kuralları kimse iptal etmedi. Esad’ın halka karşı savaştığını derler. Oysa gerçekte muhalefetin silahlı gruplarına karşı savaş eylemlerinde bulunuluyor.

 Suriye’deki gelişmeler bir faciadır ve buna son verilmeli. Karşıt tarafları görüşme masasına oturtmak lazım. Senim kanımca, bu ilk önce atılması gereken bir adımdır. Yapılacak diyalog seyrinde de atılacak diğer adımları belli etmek gerekecek.

Vladimir Putin demecinin daha ilerisinde şunları söyledi:

Önceden tanıttığım tavrımızı tekrar belirtmek isterim: . Bugün Esad’ın istifa etmesi için eylemlerde bulunmak yarın da sonucu olacak durumdan kurtuluş yolunu düşünmek, izlenmesi gereken bir hareket hattı değil. Batı ülkeleri birçok ülkede asıl böyle davrandı. Sonuçta da fiilen 3-e bölünmüş olan Libya’nın ne yolu izleyeceği,bilinmiyor. Suriye’de, Irak’taki gibi karmaşık bir durumun ve Yemen’dekine benzer zor bir durumun meydana gelmesini istemeyiz.

 Fikrimizce, bunun için karşıt tarafları, ileride ülkenin idaresine katılışı ve çıkarlarının garanti edilmesi konusunda anlaşmaya varmaları amacıyla görüşme masasına oturtmak ve sonradan Uluslararası toplum tarafından garantilerin verilmesi esaslarında, beraber bu planı gercekleştirme yolundan yürümek gerekecek.

Kaydetmek gerek ki,Cenevre’deki forumda bu konuda alaşmaya varıldı,ama sonradan Batı ortaklarımız bu anlaşmadan çekildi.

Kanımızca, tarafların kabul edilebilecekleri çözümlerin bulunması için sebat göstermekle çalışmak lazımdır. Bir zaman önce ülkemizde misafir bulunan Fransa cumhurbaşkanı Olland’ın ilgi çekici ve benim fikrimce gençekleşebilecek bir sıra önerileri var. Ama bunların diplomatlar tarafından incelenmesi gerekir. Biz bunlara destek göstermeye hazırız. Bunları hayata geçirmek çabalarında bulunmak lazımdır.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-04-2013 10:28 - 969 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım