Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İsrail-Filistin görüşmelerinde son gelişmeler
Filistinli mahkumlar serbest bırakılıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-07-2013 11:19 - 1026 Okunma

İsrail ve Filistin temsilcilerinin barış görüşmelerine bugün (29 Temmuz) Washington'da yeniden başlayacağı açıklandı.



    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jennifer Psaki, dün yaptığı açıklamada, bu akşamki ilk görüşmeye İsrail Adalet Bakanı ve Başmüzakerecisi Tzipi Livni ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Yitzhak Molcho ile Filistin Başmüzakerecisi Said Erekat ve Muhammed Ştayyeh adlı üst düzey bir yetkilinin katılacağını belirtti.

    Diğer yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'le yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin davetini kabul ettiklerini ve müzakere heyetini Washington'a göndereceklerini söyledi.

    104 Filistinli tutukluyu serbest bırakmaya karar veren İsrail hükümeti de Filistin yönetimiyle ele alınacak herhangi bir konunun ülkede referanduma sunulacağını açıkladı.
Filistin ile İsrail arasındaki doğrudan barış görüşmeleri, bugün (29 Temmuz) Washington'da yeniden başlayacak. Görüşmeler öncesinde İsrail, tutuklu bulunan 104 Filistinliyi aşamalı olarak serbest bırakacaklarını açıkladı. Karar, Filistinlilerce olumlu karşılanırken, İsrail'de ise tartışmalara yol açtı. Gözlemciler, İsrail'in bu kararının barış görüşmeleri için yararlı olacağı görüşünde…



Netanyahu: İnanılmayacak zorlukta bir karar aldık

    İsrail hükümetince dün öğleden sonra yapılan ve uzun süren tartışmalara sahne olduğu belirtilen toplantı sonucunda, 7 hayır oyu ve 2 çekimser oy karşısında 13 evet oyuyla, 104 Filistinli tutuklunun aşamalı olarak serbest bırakılması kararı alındı.

    Karara göre, Filistinlilerin salıverilme sürecinin denetlenmesi amacıyla İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu liderliğinde ve bakanlar düzeyinde bir komite kurulacak. Ayrıca, İsrail uyruklu Arapların serbest bırakılmasına dair kararın ise tekrar hükümetin onayından geçmesi gerekiyor.

    Söz konusu karar açıklandıktan sonra, Netanyahu bir konuşma yaparak, bunun kendisi, yönetimi ve zarar gören aileler için "inanılmaz ölçüde zor bir karar" olduğuna işaret etti. Başbakan Netanyahu, ülke çıkarları için bu denli zor bir karara imza atılması gerektiğini vurguladı.

Karar, ülkede tepki uyandırdı

    Filistinli tutukluların serbest bırakılması, İsrail'de uzun süredir tartışılan bir konu. Dün bazı İsrailliler, mitingler yaparak hükümetin bu kararını protesto ederken, Filistinlilerce düzenlenen saldırılardan zarar gören İsrailli aileler de karardan memnun olmadıklarını açıkladı.

    İsrail meclisindeki 3'üncü parti konumundaki sağcı Yahudi Evi Partisi'nin lideri Ekonomi Bakanı Naftali Bennett, tutuklu "teröristlerin" serbest bırakılması yerine öldürülmesi gerektiğini savundu. Bennett, iki devlet planının yanlış olduğunu, barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasının barış yerine daha fazla saldırı getireceğini söyledi.

    İsrail Adalet Bakanı ve Başmüzakerecisi Tzipi Livni ise, Filistinlilerin salıverilmesinin İsraillilere acı vereceğini anladığını, ancak çeşitli unsurlar değerlendirildikten sonra artık ileriye bakılması gerektiğini açıkladı. Livni, daha önce olduğunun aksine, bu kez Filistinlilerin serbest bırakılması kararını kendi inisiyatifleriyle aldıklarına, bunun için önkoşulun ise tarafların barış görüşmeleri konusunda samimiyet göstermeleri olduğuna işaret etti.

Karar, Filistin tarafından olumlu karşılandı

    Filistin'in başmüzakerecisi Saib Erekat, İsrail'in, Oslo Anlaşması imzalanmadan önce tutuklanan Filistinlileri serbest bırakma kararını olumlu karşıladıklarını belirtti.

    Erekat, İsrail'e ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yarattığı görüşme fırsatından yararlanarak işgali durdurmanın yanında, hem iki ülke hem de diğer bölge ülkeleri için adil, özgürlükçü ve barışçı nitelikler taşıyan yeni bir dönem açma çağrısında bulundu.

    Erekat, İsrail'in diğer Filistinlileri serbest bırakmasını sağlamak için de çaba harcamaya devam edeceklerini vurguladı.

    Gözlemciler, İsrail'in bu kararının iki taraf arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için olumlu bir sinyal verdiği kanısında. Böylece, Washington'da düzenlenecek ilk görüşmeler için olumlu bir ortam yaratıldığı görüşündeki gözlemciler, müzakerelerde gerçek anlamda bir ilerleme kaydedilmesinin ise ABD'nin arabuluculuğu altında iki taraftan müzakerecilerin çabalarına bağlı olduğuna dikkat çekiyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-07-2013 11:19 - 1026 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım